Ο Μητροπολίτης Ιλίου στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής

Σήμερα, Κυριακή ΙΑ΄ του Ματθαίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής. Συνιερούργησαν μαζί του ο Εφημέριος του Ι. Ναού π. Δημήτριος Παναγακόπουλος και ο Διάκονος του Μητροπολίτη π. Κωνσταντίνος Μανώλης.

Προς το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξήγησε – με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή – την έννοια της “Βασιλείας των Ουρανών”. Ο πρώτος χώρος της Βασιλείας ήταν ο Παράδεισος, όπου υπήρχε κοινωνία του Θεού Λόγου με το πρώτο ζεύγος, αλλά χάθηκε λόγω της διάσπασης των σχέσεων των δύο πρώτων ανθρώπων μεταξύ τους και με τον Θεό. Ο δεύτερος χώρος είναι ο Μυστικός Δείπνος, που διασώζεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, που σκοπό έχει να ενώσει “Τα το πριν διεστώτα”, με την κοινωνία του σώματος και του αίματος του Χριστού! Η σημερινή παραβολή του άρχοντα που θέλησε “Συναραι λόγον μετά των δούλων αυτού”, η διαγραφή του χρέους των 1000 ταλάντων από τον άρχοντα στον οφειλέτη δούλο του, αλλά και η απαράδεκτη στάση του ευεργετηθέντος δούλου προς τον συνδούλο του, που του χρωστούσε μόλις 100 τάλαντα, σκιαγραφούν κατά τον καλύτερο τρόπο την αποτυχία του ανθρώπου να ζήσει αρμονικά με τους συνανθρώπους του, αλλά και την σταυρική θυσία του Υιού του Θεού, που επαναφέρει την κοινωνία ανθρώπου και Θεού μέσα από την απέραντη συγγνώμη και αγάπη του προς τα πλάσματά του.

Στο τέλος των αιώνων – κατά την Δευτέρα Παρουσία του – θα ζήσουμε στον τρίτο χώρο της σε ένα αναδημιουργημένο σύμπαν, όσοι έμαθαν να συγχωρούν τους συνανθρώπους τους και να αγαπούν αναπόκριτα αυτούς και τον Θεό.

Διαβάστε ακόμα