Λαμπρή η δεύτερη πανήγυρη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπιο Ευβοίας

H δεύτερη κατά το έτος εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, καθιερωμένη από το 1970, ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 24-25  Σεπτεμβρίου 2022.

Η Πανήγυρις αυτή τελείται εις ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

Η πολυπληθής προσέλευση των προσκυνητών και η συμμετοχή τους στην Πανήγυρη ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικές, καθώς υπήρξαν και πολλοί που πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τάμα τους προς τον Όσιο Ιωάννη, διανύοντας πεζή περισσότερα από 40 χιλιόμετρα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό, πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς, με επικεφαλής τους Αρχιμ. Νικόδημο και Νικηφόρο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως αντίστοιχα.

Μετά την Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ομίλησε σχετικά με την τελετή των εγκαινίων του Ιερού Ναού και τόνισε ότι εορτάζουμε την ανάμνηση των εγκαινίων, όχι ως ορόσημο ολοκλήρωσης ενός επιπλέον χρονικού κύκλου, αλλ’ ως ευκαιρία της προσωπικής μας ανακαινίσεως εν Χριστώ, η οποία εν πολλοίς επιτελείται εντός του Ιερού Ναού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ετελέσθη ιερά αγρυπνία, προεξάρχοντος του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου.

Το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στο Ι. Προσκύνημα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε τον θείο λόγο, παραλληλίζοντας τα παραδείγματα υπακοής του Αποστόλου Πέτρου, όπως αναφέρεται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή (Λουκ. 5, 1-11) και του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπως καταγράφεται στο βίο του, στο θέλημα του Θεού και εν συνεχεία προσκάλεσε κάθε ακροατή του εμπνευσμένου του λόγου να επιλέξει ελεύθερα τον αποδεδειγμένα σωτήριο δρόμο της υπακοής στο θέλημα του Θεού.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, το οποίο ακολούθησαν όλοι οι εκ των περάτων της Πατρίδος μας και ομογενείς του εξωτερικού προσκυνητές, με επικεφαλής τον ιερό Κλήρο τους αιρετούς εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη συλλόγων και φορέων.

Στις Ι. Ακολουθίες έψαλλαν χοροί Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου-Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και κ. Νικολάου Ενωτιάδη-Λαμπαδαρίου.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών και τις δύο ημέρες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm).

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης, Δημήτριος Τούσης

Διαβάστε ακόμα