Ο Μητροπολίτης Βρυούλων στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Συκεών Θεσσαλονίκης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων, επί τη Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, Ιερούργησε είς τόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου Συκεών της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην Θεσσαλονίκη.

     Μετά την Θείαν Λειτουργίαν, εις την ομιλίαν του είπε : 

     “Σήμερα τιμούμε την μνήμη του σπουδαιότερου Μυροβλήτη Αγίου της Εκκλησίας μας, που ο λαός μας αγάπησε με πάθος τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο.

     Ο Τροπαιούχος αθλητής του Χριστού Δημήτριος μπήκε στο στάδιο της Χριστιανικής ζωής, γαλουχημένος από τους Χριστιανούς γονείς του και έγινε κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά  “Θείων και ανθρωπίνων Χαρίτων εστία” Παράδειγμα ζωντανό.

      ” Ο Θεός του Δημητρίου” που ενδυνάμωσε τον Νέστορα απέναντι στον Λυαίο και του χάρισε τον “στέφανο του μαρτυρίου” όπως και στον ίδιο τον Δημήτριο, είναι ο Θεός της Εκκλησίας, ο Θεός των Αγίων Πατέρων μας.

     Σήμερα που η Ορθόδοξη πίστη μας συκοφαντείται, περιφρονείται και διώκεται με ύπουλα μέσα.

     Σήμερα που αναπνέουμε τον μολυσμένο αέρα της απιστίας, διαφαίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αποχριστιανισμού της πατρίδας μας. 

     Ο Θεός μας, που δεν μας εγκατέλειψε ποτέ, περιμένει και θέλει να ομολογήσουμε την αλήθεια της Χριστιανικής μας πίστεως.

     Ο Άγιος Δημήτριος ακένωτος πηγή της Ορθοδόξου πίστεως και λατρείας, τιμάται συγχρόνως και ως φιλόπατρις, υπερασπιστής και σωτήρας της πόλεως που τον εγέννησε την Θεσσαλονίκη.

     Η Θεσσαλονίκη στο πρόσωπον του τέκνου της Μυροβλήτη Αγίου Δημητρίου, βρήκε τον ισχυρόν προστάτην και νικητήν, των κατά καιρούς επίβουλων βαρβάρων, που επιβουλεύοντο την ανεξαρτησίαν της. Όλοι αυτοί καπηλεύονται την ιστορία της και διεκδικούν εδάφη των οποίων και οι λίθοι κράζουν για την Ελληνικότητα της.

     Να είμεθα βέβαιοι ότι ο Άγιος Θεός θα είναι πάντα κοντά μας, όσο  θα είμεθα κοντά είς Αυτόν, που δεν μας εστέρησε ποτέ την ελπίδα και την αγάπην Του. Φθάνει εμείς με την συμπεριφορά μας, να μην προκαλέσουμε ποτέ την αγανάκτησιν Του”.

Διαβάστε ακόμα