Στη Νέα Υόρκη για το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα τιμηθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, σε εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου των Αρχόντων στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Νέας Υόρκης.

Σε δήλωσή του ο Διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, τόνισε πως «ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος έχει περισπούδαστη κατανόηση της κανονικής θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Εκκλησία και μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικώς. Συνωδά, με τεράστιο κόστος και εν μέσω διακινδύνευσης, ο Μακαριώτατος έχει σταθεί με συνέπεια με τον Παναγιώτατο για την υπεράσπιση των παραδοσιακών εκκλησιαστικών και κανονικών προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίσθηκε το 1986 από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξ’ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ανάμεσα σ’ αυτούς στους οποίους έχει απονεμηθεί είναι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν όταν ήταν Αντιπρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η Πρώτη Κυρία Μπάρμπαρα Μπους, ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο Σοβιετικός πρώην ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Νομπελίστας Elie Wiesel και η Μητέρα Τερέζα.

Εξ’ άλλου, την επομένη ημέρα, Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η Παγκρητική Ενωση Αμερικής και τα Κρητικά Σωματεία της ευρύτερης περιοχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης διοργανώνουν επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη. 

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Εθνικός Κήρυκας – ertnews.gr

Διαβάστε ακόμα