Λαμπρά η Λήμνος εόρτασε την Σύναξη πάντων των εν Λήμνω Αγίων

Με λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε εφέτος η Εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Λήμνω Αγίων στο ακριτικό νησί του Βορείου Αιγαίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023, παραμονή της εορτής, σύσσωμος ο ιερός κλήρος, οι αρχές και ο πιστός λαός της νήσου, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιεροθέου  και με την τιμητική και συμπροσευχητική παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, υποδέχθηκαν με τις αρμόζουσες τιμές στον παλαιό λιμένα της Πρωτεύουσας του νησιού, το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γερόντισσας, το οποίο μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος απευθείας από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, για να παραμείνει μόνιμα στον Ι. Μ. Ν. Αγίας Τριάδος Μυρίνης.

Ύστερα από τη δέηση, που αναπέμφθηκε έμπροσθεν του Δημαρχειακού Μεγάρου, ο Σεβ. Λήμνου με καρδιακό λόγο μίλησε κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γερόντισσας, τονίζοντας την σημαντικότητα του κορυφαίου αυτού γεγονότος για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου και για την πηγή ευλογίας και αγιασμού που αναβλύζει στο Λημνιακό λαό, αφού στα πνευματικά κειμήλια των ιερών εικόνων της Παναγίας της Κακαβιώτισσας και της Ρούσσας συναριθμείται και η Παναγία Γερόντισσα. Αυτή που εκτός από «Γερόντισ-σα» του Αγιωνύμου Όρους, γίνεται πλέον και «Γερόντισσα» της Εκκλησίας της Λήμνου.

Ακολούθως, ο Σεβ. κ. Ιερόθεος εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τους φιλοξενουμένους αρχιερείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με χαρά στη φιλάδελφη πρόσκλησή του και προσήλθαν, ως συνεορταστές στην Πανήγυρη της Τοπικής Εκκλησίας. Επίσης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους και στο πρόσωπό τους το Ηγουμενοσυμβούλιο και ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ.

Στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου της Τοπικής Εκκλησίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερωνύμου Σχίζα, ο οποίος και επιμελήθηκε την οργάνωση της τελετής, ευχαρίστησε όλους τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, και προς τις Στρατιωτικές, Πολιτικές και Δημοτικές Αρχές, καθώς και προς τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και Συλλόγων. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Ναυτιλίας, διότι ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για τη μεταφορά της Ιεράς Εικόνος στο νησί με σκάφος του Λιμενικού, ενώ επήνεσε τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος Λήμνου, οι οποίοι κατέπλευσαν στο Άγιον Όρος, για να μεταφέρουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Το ίδιο εξέφρασε στα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και στους κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου για την τιμητική και θεαματική υποδοχή.

Κλείνοντας απέδωσε το δίκαιο έπαινο της Τοπικής Εκκλησίας στον κ. Στυλιανό Αργυράκη και στην οικογένειά του, με του οποίου την ευγενική χορηγία και προσφορά ο μέγας αυτός θησαυρός της Αθωνικής Πολιτείας θα ανήκει πλέον στην Τοπική Εκκλησία.

          Ακολούθως, η Ιερά Εικόνα συνοδευόμενη από τιμητικό άγημα του στρατού, οδηγήθηκε με λιτανευτική πομπή στον Ι. Μ. Ν. Αγίας Τριάδος, όπου τελέστηκε με κατάνυξη ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής της Συνάξεως πάντων των εν Λήμνω Αγίων χοροστατούντος του Σεβ. Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα και πνευματικά το θείο λόγο, αναφερόμενος στην αγιότητα και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να μιμηθεί το παράδειγμα των Αγίων, για να φτάσει στην αγιότητα που είναι ο σκοπός της ζωής του κάθε ανθρώπου.

          Πρίν το πέρας της ιεράς ακολουθίας, εκφώνησε σύντομο λόγο ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικήτας, ο οποίος αφού μετέφερε τα βαθύτατα αισθήματα αγάπης και σεβασμού του Καθηγουμένου και της αδελφότητας της Ιεράς Μονής για  του Λημνίους,  αναφέρθηκε στην ιστορία και στα θαύματα της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γεροντίσσης, αλλά και στο διαχρονικό πνευματικό σύνδεσμο της Μονής με το νησί. Σύνδεσμος που από δω και στο εξής, όπως είπε, ενισχύεται ακόμη περισσότερο και θα παραμείνει για πάντα ζωντανός.

          Το πρωί της Κυριακής 9 Ιουλίου, κατά την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό των αναφερθέντων Αρχιερέων, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Λεοντο-πόλεως κ. Γαβριήλ, ο οποίος στο κήρυγμά του, εμπνεόμενος από την εορτή, αναφέρθηκε διδακτικά και με θεολογική εμβρίθεια στα πρόσωπα των εν Λήμνω διαλαμψάντων Αγίων, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι Άγιοι ανταποκρίνονται στο διαχρονικό κάλεσμα του Θεού «ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιος εἰμί», οδηγούμενοι στην οδό της σωτηρίας και του αγιασμού. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Σεβ. Λήμνου για την πρόσκληση να συμμετάσχουν στον εορτασμό των εν Λήμνω Αγίων.

          Τέλος, ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιερόθεος, ευλόγησε πατρικά τον πιστό λαό, προτρέποντάς τον να απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην Παναγία την Γερόντισσα, για την θεραπεία των αναγκών του, επικαλούμενος την ακοίμητη μεσιτεία Της.

Διαβάστε ακόμα