Αναβίωση της παλαιάς βυζαντινής εορτής της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Αλεξανδρούπολη

Το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2023 η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως αναβίωσε στην Αλεξανδρούπολη την παλαιά βυζαντινή εορτή της Προόδου του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού. Η εορτή αυτή, σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό, σήμαινε την πανηγυρική έξοδο του Ιερού Συμβόλου του Τίμιου Σταυρού από το Παλάτι και τη λιτάνευσή του στις συνοικίες της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογία των πιστών κατοίκων της.

Αυτήν η βυζαντινή εορτή με την νυκτερινή λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού αναβίωσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια του εορτασμού του Ιωβηλαίου των 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Με καλή προετοιμασία, σωστό σχεδιασμό, ενημέρωση των κατοίκων της πόλεως με φυλλάδια, αφίσες και σποτ στα ραδιόφωνα και τα social media, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή των αρμοδίων φορέων και εθελοντών ατόμων και συλλόγων κατέστη δυνατή η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού σε ολόκληρη την πόλη σε μια διαδρομή σχεδόν 9 χιλιομέτρων και για τρεις και πλέον ώρες, περνώντας από όλες σχεδόν τις ενορίες της πόλεως.

Το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιουλίου τον κατάμεστο από κόσμο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, Κλήρος, Άρχοντες και Λαός με πρώτο τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο υποδέχθηκαν αντίγραφο του του Τιμίου Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου που φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Το ιερό κειμήλιο μετέφερε στην Αλεξανδρούπολη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ. 

Παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Κελέτσης, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης,  ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας υποστράτηγος κ. Μπακιρτζής, ο βουλευτής κ. Δημοσχάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τσιάρας και πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων καθώς και των συλλόγων της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. με τα λάβαρά τους.

Μετά από τον σύντομο Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Προόδου του Τίμιου Σταυρού ο Μητροπολίτης μας προσεφώνησε τους Άρχοντες, τον Λαό και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο π.Εφραίμ και τη Βατοπαιδινή αδελφότητα για το ανεκτίμητο δώρο που τους προσέφεραν, το οποίο θα μείνει στους αιώνες ως ευλογία στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. (Διαβάστε την προσφώνηση του Μητροπολίτου μας)

Ακολούθησε αντιφώνηση του Καθηγουμένου π. Εφραίμ ο οποίος ευχαρίστησε αρχικά τον Μητροπολίτη μας για αυτήν την πνευματική ευλογία που έδωσε στο ποίμνιο της Μητροπόλεως και αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και τα μεγάλα κειμήλια της ορθοδόξου πίστεώς μας που φυλάσσονται στην Μονή, δωρεά διαφόρων αυτοκρατόρων και ηγεμόνων. Πρόσθεσε δε πως στον Σταυρό που δωρίζει η Βατοπαιδινή Αδελφότητα τοποθετήθηκε και κομμάτι Τίμιου Ξύλου για ευλογία των πιστών της ακριτικής μας Μητροπόλεως

Πριν ο Καθηγούμενος π. Εφραίμ επιδώσει επίσημα τον Τίμιο Σταυρό, ο Μητροπολίτης μας ανέγνωσε ειδική ευχή προς τον Τίμιο Σταυρό για την έναρξη της λιτανευτικής πορείας. (Διαβάστε την ευχή εδώ). Ακολούθως ψάλλοντας τροπάρια του Σταυρού το “Σώσον Κύριε τον λαόν σου”, “Ο Υψωθείς εν τω Σταυρώ” και “Τον Σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα…”, και ευλογώντας και τον αγιασμό, εξήλθε η λιτανεία στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού και με πορεία κατευθύνθηκαν προς τον γειτονικό Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου. 

Την διαδρομή διευκόλυναν μοτοσυκλετιστές της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εθελοντές του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών και των Προσκόπων, ενώ στην κεφαλή της λιτανείας ήταν αγόρια των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Σημαντική ήταν και η συνδρομή των εθελοντών διασωστών του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδος Διάσωσης.

Εκεί ανέμεναν οι ιερείς του Ναού με πλήθος κόσμου και συλλόγους με τα λάβαρά τους. Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την φιάλη με τον αγιασμό και το συγκεντρωμένο πλήθος με τον Τίμιο Σταυρό, εψάλλησαν τα σχετικά τροπάρια του Τίμιου Σταυρού και η λιτανεία συνέχισε δια των οδών Φιλιππίδου και Άβαντος μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου με την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα. Χαρακτηριστική εικόνα ήταν ο σεβασμός που επεδείκνυαν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας όταν περνούσε από μπροστά τους ο Τίμιος Σταυρός.

Το ίδιο τυπικό της ευλογίας του αγιασμού τελέσθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο και από εκεί η λιτανεία κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Εξωπόλεως και τον μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου και εκεί πλήθος κόσμου ανέμενε την έλευση του Τίμιου Σταυρού.

Μετά την ευλογία του αγιασμού και του πλήθους η λιτανεία ανηφόρισε δίπλα από το Πάρκο Αλτιναλμάζη προς την περιοχή του Στρατοπέδου “ΖΗΣΗ” και στον υπόγειο ναό της Παναγίας της Στρατήγισσας και στο ξύλινο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

Από εκεί μέσω της Οδού των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων (όπως έχει επισήμως μετονομασθεί η Περιφερειακή Οδός της πόλεως) η λιτανεία κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Καλλιθέας, όπου ανέμενε πλήθος κόσμου, σύλλογοι με τα λάβαρά τους και ο εφημέριος του ναού.

Μετά την ευλογία του αγιασμού στον Άγιο Βασίλειο, η λιτανεία κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου και εκεί ιερείς και λαός προσετέθησαν στο πλήθος της λιτανείας.

Από την Αγία Κυριακή η λιτανεία πέρασε από την παραλιακή λεωφόρο, όπου οι πολλοί ξένοι τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες παρακολούθησαν με έκπληξη την πρωτόγνωρη γι’ αυτούς λιτανεία, απαθανατίζοντας τις στιγμές με τα κινητά τους. Μπροστά από την 12η Μεραρχία η λιτανεία σταμάτησε και ο αναπέμφθηκε δέηση προς τον Τίμιο Σταυρό. Ακολούθως η λιτανεία συνέχισε την πορεία της μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου κατέληξε μετά από τρεις και πλέον ώρες από την έναρξη της.

Εκεί ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε το πλήθος που ακολούθησε την λιτανεία και ευχήθηκε σε όλους όσους ακολούθησαν και για όσο μπόρεσε ο καθένας τον Τίμιο Σταυρό, να έχουν την Χάρη και την ευλογία Του στις οικογένειές τους, στα σπίτια τους, στην εργασία τους και στη ζωή τους.

Ακολούθως ο Τίμιος Σταυρός εισόδευσε κατά την Μικρά Είσοδο της Θείας Λειτουργίας που είχε ήδη ξεκινήσει την οποία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελείωσε λίγο πριν την μία μετά τα μεσάνυχτα ο κόσμος προσκυνούσε τον Τίμιο Σταυρό, ενώ πολλοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ευχόμαστε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου μας να ευλογεί την πόλη και την Μητρόπολή μας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα