Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Wood Green

Το εσπέρας της 14ης Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας ευλόγησε τη νέα ψηφιδωτή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κοσμεί την πρόσοψη του ομώνυμου Ι. Ναού του Βορείου Λονδίνου, δωρεά του Άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πέτρου Δημητρίου.

Την Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κολωνίας κ. Αθανασίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου και πλειάδας κληρικών της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου και εξ Ελλάδος.

Μεταξύ των σημαντικών προσκεκλημένων ήταν η κ. Ιφιγένεια Καναρά, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κ. Μελίβια Δημητρίου, Πολιτική Σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο κ. Πάμπος Χαραλάμπου, βουλευτής της περιφέρειας Enfield, μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Stephen Man του δήμου Croydon μετά της συζύγου του.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία αγκάλιασε τον Θεό μέσω της ακλόνητης υπακοής της, παροτρύνοντας τους πολυάριθμους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά της στη ζωή τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος καλωσόρισε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Άρχοντα κ. Πέτρο Δημητρίου, για τη δωρεά της περίτεχνης ψηφιδωτής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ως ένδειξη εκτίμησης, απονεμήθηκε στον κ. Δημητρίου αναμνηστικό μετάλλιο για την προσφορά του στην Κοινότητα, ο οποίος με τη σειρά του ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προσφέροντας μια εικόνα του Αγίου Νικήτα του Μεγαλομάρτυρος προς τον Αρχιεπίσκοπό κ. Νικήτα.

Η Κοινότητα του Wood Green διοργάνωσε παράλληλα το ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ, γιορτάζοντας με τους κατοίκους της περιοχής τον ελληνικό πολιτισμό, με πολύ φαγητό και μουσική.

Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στην αίθουσα της Εκκλησίας, στην οποία παρέστησαν κληρικοί, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φωτογραφίες: Αλέξιος Γεννάρης

Διαβάστε ακόμα