Η εορτή του  Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Νευροκοπίου και Ζιχνών 

Η εορτή του πανευφήμου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και Θαυματουργού αποτελεί ημέρα εορτής για το σύνολο των Ορθοδόξων. Στην Ιερά Μητρόπολή μας Νευροκοπίου και Ζιχνών τέσσερις Ενοριακοί Ναοί τιμώνται επ΄ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, δύο ευρισκόμενοι στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και δύο εκτός αυτού.  Πρόκειται για τον  Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Νευροκοπίου, τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χωρίου Οχυρού Κ. Νευροκοπίου και τους Ενοριακούς Ι. Ναούς Αγίου Δημητρίου Περιχώρας και Αγίου Δημητρίου Νέας Φυλής.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Κ. Νευροκοπίου, τιμήθηκε και εφέτος –Δόξα Τω Θεώ- ο Άγιος Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός Δημήτριος, προστάτης, ιατρός, φύλακας και διδάσκαλος των ακριτών κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Νευροκοπίου και Ζιχνών Ιεροθέου, με τη συμμετοχή του Κλήρου και του Λαού της οικείας αρχιερατικής περιφέρειας. Στο κήρυγμά του ο περισέβαστος Ποιμενάρχης μας τόνισε την ανάγκη να μιμηθούμε τον Άγιο στη ζωή μας, ώστε να αξιωθούμε να τον έχουμε υπέρμαχό μας σε κάθε ανάγκη όλου του κόσμου. Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας χειροθετήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου σε Πνευματικό ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κ. Νευροκοπίου αρχιμ. Βαρνάβας Μάγγαλος. 

Ακολούθησε, συναπτά μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, το καθιερωμένο τρισάγιο στο Μνημείο των υπέρ Πίστεως αδίκως σφαγιασθέντων προκρίτων και εκκλησιαστικών επιτρόπων του Νευροκοπίου, αμέσως ανατολικά του Μητροπολιτικού Ναού. Η ημέρα της μνήμης του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου για το Κ. Νευροκόπι φέρει και τα ιστορικά ίχνη μαρτυρικής και θλιβερής εθνικής επετείου,  καθώς το 1903, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου σφαγιάστηκαν εκεί, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, λίγο ανατολικότερα του Ναού, Πρόκριτοι του χωριού και Εκκλησιαστικοί Επίτροποί, από τις άτακτες και φονικές ορδές των Κομιτατζήδων. Την επόμενη μέρα και Ιερείς, λίγο μακρύτερα. Ο λόγος ήταν ότι, όπως από γενιά σε γενιά, έτσι και τότε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όλου του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου κρατούσαν ανόθευτη την Ορθόδοξη Πίστη και αντιστέκονταν στην επιβολή της Εξαρχικής προπαγάνδας και του εθνοφυλετισμού.

Είθε ο Άγιος Μεγαλομάρτυς και Θαυματουργός Δημήτριος ο Μυροβλήτης να σκεπάζει και να υπερμαχεί υπέρ του κόσμου και όλων ημών, ρυόμενος πάσης ανάγκης και απειλής Αμήν.

Διαβάστε ακόμα