Εορτασμός Αγιοκατατάξεως του Οσίου Αθανασίου του Χαμακιώτου στη Ροδόπολη

Μετά την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και Απόφαση της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, του οσίου πατρός ημών Αθανασίου του νέου, του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει, έλαβε χώρα ο πρώτος εορτασμός αυτού στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως, το οποίο ο ίδιος ανίδρυσε και εγκατέστησεσε αυτό γυναικεία αδελφότητα. 

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου, με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων, μοναζουσών εκ της Ιεράς Μονής Ορμύλιας Χαλκιδικής και πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Τα ιερά Λείψανα του οσίου μεταφέρθηκαν εν πομπή από το κελλί του Αγίου, όπου ήταν αποτεθησαυρισμένα στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου προς προσκύνηση υπό των πιστών.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023το πρωΐ ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έγινε Λιτάνευσις στους χώρους του Ιερού Ησυχαστηρίου της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του οσίου Αθανασίου και επηκολούθησε δέησις. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος στην ομιλία του εξέφρασε την χαρά και την πνευματική αγαλλίαση της Τοπικής Εκκλησίας και του ευλαβούς λαού, αλλά και την δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό για την μεγάλη ευλογία να χαρίσει στην Εκκλησία Του έναν νέο Άγιο, αλλά και τις ευγνώμονες Ευχαριστίες του Κλήρου, της Μοναστικής Αδελφότητος του Ιερού Ησυχαστηρίου και του ευσεβούς ποιμνίου της Τοπικής Εκκλησίας, προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίον και την περί Αυτόν Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου Πατρός ημών Αθανασίου του νέου του εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει ασκήσαντος.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε “Ένας τέτοιος άνθρωπος του Θεού, φωτεινός οδηγός είναι και ο πρόσφατα καταταγείς στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Όσιος πατήρ ημών Αθανάσιος ο νέος (Χαμακιώτης) ο εν Αμαρουσίω και Ροδοπόλει ασκήσας, ο οποίος εφημέρευε στον Ιερό Ναό Παναγίας Νερατζιωτίσσης στο Μαρούσι σχεδόν για τριάντα (30) χρόνια και κατέκτησε τις καρδιές των ευλαβών κατοίκων της πόλεως αυτής και όχι μόνο, και ιδρυτής του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως, στο οποίο ιερουργούμε σήμερα και όπου ευρίσκονται αποτεθησαυρισμένα τα Ιερά του Λείψανα. Άνθρωπος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα. Πλημμυρισμένος από την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο στολισμένος με όλες τις άγιες αρετές. Πράος, ταπεινός, σεμνός, ειρηνικός υπομονετικός, ασκητικός. Γνήσιος ποιμένας και πνευματικός πατέρας. Εφάμιλλος των μεγάλων οσιακών μιρφών της Αγίας μας Εκκλησίας. Αληθινός αγωνιστής που με τη χάρη του Θεού και την αγία του βιοτή ενδύθηκε το ένδυμα της αγιότητος.

Σήμερα, αυτή την ευλογημένη ημέρα που τελούμε την Θεία Λειτουργία, εδώ στο Ησυχαστήριο που ο ίδιος ίδρυσε και προσκυνούμε τα χαριτόβρυτα άγια λειψανά Του, μετά την αγιοκατάταξή Του, υψώνουμε <<ικέτιδας χείρας>> και με όλη την καρδιά μας ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό που μας τον χάρισε, και ευγνωμόνως ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για το δώρο που έκανε στην τοπική μας Εκκλησία και τον κατέταξε στις χορείες των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ας είναι τα έτη του πολλά, υγιεινά και θεοτίμητα. 

Κατακλείοντας τον λόγο του αναφέρθηκε και στις Αποκρίσεις του Αββά Βαρσανουφίου:<<Εάν γάρ μη κτησώμεθα τι του βίου αυτών, πώς εσόμεθα τέκνα αυτών>> για να απαντήσει πάλι ο ίδιος:<<Εάν μη και ο άνθρωπος ποιήση το κατα δύναμιν και συμμίξη τη ευχή των Αγίων, ουδέν ωφελείται ευχομένων των Αγίων υπέρ αυτού>> (Αββά Βαρσανουφίου, Απόκρισις ρ’ και Χιστ’)

Διαβάστε ακόμα