Λαμπρή πανήγυρη της Παναγίας Μαχαιριώτισσας στην Καλλιθέα

Με κάθε επισημότητα η Καλλιθέα και ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίων Πάντων γιόρτασαν την Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας.

Ο Ναός φυλάσσει αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Μαχαιριώτισσας που βρίσκεται στην Μονή Μαχαιρά της Κύπρου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμονας με την συμμετοχή των εφημερίων του Ναού.

Τους ύμνους απέδωσε ηδύμολπα πολυμελής χορός Ιεροψαλτών.

Ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξηρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε διδακτικά τον θείο λόγο.

“Η Παναγία μας εισέρχεται στα Άγια των Αγίων εκεί όπου υπήρχαν οι πλάκες της Διαθήκης. Και με την σάρκωση του Θεού Λόγου εγκαινιάζεται η Καινή Διαθήκη που χαράχτηκε όχι σε λίθινες πλάκες, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων και επισφραγίστηκε με Εκείνον που έχυσε το αίμα Του πάνω στο Σταυρό. Εισέρχεται η Κυρία Θεοτόκος στα Άγια των Αγίων, εισέρχεται στο Ναό και γίνεται η γαστέρα Της, ο νέος Ναός που θα κλείσει μέσα της όλον τον κόσμο”.

Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Ιερείς των Αγίων Πάντων Καλλιθέας, εξαιρέτως τον Προιστάμενο Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μαχαιριώτη για την πρόσκληση να προστεί της πανηγύρεως, ενώ αναφέρθηκε και στην από τριακονταετίας γνωριμία του και φιλία του με τον Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Γουργουρίνη.

Eκατοντάδες πιστοί από όλο το λεκανοπέδιο προσήλθαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Μαχαιριώτισσας, αντίγραφο της εικόνας που υπάρχει στην Μονή Μαχαιρά της Κύπρου και όπως αναφέρει η παράδοση “Τον 12ο αιώνα, οπότε ξεκινά και η ιστορία της Μονής, κάποιος ασκητής που ονομαζόταν Νεόφυτος ήλθε στην Κύπρο από την Παλαιστίνη, εξ αιτίας των επιδρομών των σαρακηνών. Στην Κύπρο εγκαταστάθηκε, μαζί με τον μαθητή του Ιγνάτιο, στην Μονή του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη, στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Από εκεί έβλεπαν καθημερινά ένα φως απέναντι στα βουνά του Μαχαιρά και, καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για θαύμα, πήγαν εκεί για να εξακριβώσουν τι συμβαίνει. Τότε είδαν ότι το φως έβγαινε από την σπηλιά όπου βρισκόταν η εικόνα, δεν μπορούσαν όμως να μπουν μέσα, λόγω των βάτων που είχαν κλείσει την είσοδο.

Τότε, κατά θείαν οικονομία βρήκαν ένα μαχαίρι και ταυτόχρονα άκουσαν, κατά την παράδοση, την φωνή της Παναγίας που τους καλούσε να καθαρίσουν με αυτό την είσοδο και να μπουν μέσα. Όντως έτσι έπραξαν και μπαίνοντας στο σπήλαιο, ανακάλυψαν την σεβασμία εικόνα της Θεοτόκου. Από αυτό το γεγονός η εικόνα μετονομάστηκε από Αγιοσορίτισσα σε Μαχαιριώτισσα, αλλά και η περιοχή πήρε την ονομασία Μαχαιράς”. 

Διαβάστε ακόμα