Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Ιλίου

Την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως 24/12 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τους εφημέριους του Ιερού Ναού, το διάκονο του π. Νικόδημο Μαλαματένιο και ιερείς και διακόνους προσκεκλημένους από τον προς χειροτονία αδελφό της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως π. Άγγελο Μιχαλόπουλο.

Πριν την εις διάκονον χειροτονία του π. Αγγέλου ο Σεβ. του απηύθυνε πατρικές συμβουλές, παίρνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, που αναφέρεται στο γενεαλογικό δένδρο του Χριστού. Αναφέρθηκε στους καταλόγους που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου ώστε να προσδιορίσουν την βασιλική καταγωγή των αρχόντων τους και ομίλησε για την ευγένεια της κατ’ άνθρωπον καταγωγής του Χριστού από τον γενάρχη Αδάμ. Τόνισε όμως ότι ο Χριστός είναι που με την σάρκωση του προσδιόρισε την αρχοντική καταγωγή των χριστιανών από τον ίδιο, ώστε να αποτελούν πλέον ένα ευγενές γένος μετόχων της Βασιλείας του Θεού, προέτρεψε δε τον προς χειροτονίαν διάκονο να ομιλεί προς τους ανθρώπους, που θα του εμπιστευθεί ο Θεός, για αυτή την ευγένεια που τους καθιστά μέλη της Βασιλείας των Ουρανών, που θα την κερδίσουν αγωνιζόμενοι κατά των παθών τους και ενστερνιζόμενοι τις διδαχές του Ευαγγελίου.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας μοίρασε στους παρόντες πιστούς αντίδωρο, ενώ ο νέος διάκονος ενθύμια για την χειροτονία του.

Διαβάστε ακόμα