Έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη Μητρόπολη Χαλκίδος

Η έναρξη της σαρανταήμερης Κυριακής νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος εγκαινιάσθηκε με τις πρώτες κατανυκτικές ακολουθίες της ιερής αυτή περιόδου.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, τελέσθηκε ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός, ο λεγόμενος της συγνώμης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον τελεσθέντα κατανυκτικό Εσπερινό, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, των Κληρικών της πόλεως, με επικεφαλής τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και πολυάριθμους πιστούς, οι οποίοι, κατά παράδοση, προσέρχονται αυτό το απόγευμα, πριν την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να κατηχηθούν από τον Ποιμενάρχη τους και να ενδυναμωθούν πνευματικά για την εκπλήρωση του σταδίου της ψυχωφελούς νηστείας και να ανταλλάξουν την συγχώρηση.

Στον κατηχητήριο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι εντός του κατανυκτικού Τριωδίου, το οποίο έχει αρχίσει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, ανοίγεται τώρα μπροστά μας το πέλαγος της Νηστείας, με προορισμό την Μ. Εβδομάδα και εύδιο λιμένα την Αγία Ανάσταση.

Το κατανυκτικό Τριώδιο του λειτουργικού ήθους της Εκκλησίας διαφέρει από το διαβολικό διασκεδαστικό τριώδιο και κάθε άνθρωπος, όντας ελεύθερος, μπορεί να επιλέξει όποιο επιθυμεί αφού γνωρίζει και την κατάληξη της κάθε επιλογής του. Αλλά χρειάζεται και επιφυλακή απ’ όσους επιλέξουν το Τριώδιο της Εκκλησίας, διότι ο διάβολος, σαν αχόρταγος λέων, δεν αρκείται σε εκείνους που θα επιβιβαστούν στο άρμα του, αλλά γυρεύει να θηρεύσει και εκείνους που αγωνίζονται να τον αντιστρατεύονται. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας αφυπνίζει πληροφορώντας μας ότι ο Χριστός είναι ο νικητής του κόσμου της αμαρτίας.

Μας εφιστά την προσοχή η Εκκλησία κατά του εγωϊσμού αλλά και κατά της ψευδαίσθησης σωτηρίας μέσω της αυτοδικαίωσης, με αντίμετρο την υψοποιό ταπείνωση.

Πρόσκληση πραγματοποιεί η Εκκλησία στα παιδιά της, να μετέχουμε στην αληθινή ψυχαγωγία και χαρά της προσευχής και μάλιστα στην καρδιακή προσευχή, μέσω των εκτενών-κατανυκτικών ιερών ακολουθιών αλλά και της μονολόγιστης ευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό».

Μας εγχειρίζει το όπλο της νηστείας, το οποίο γίνεται αποτελεσματικό όταν συνοδεύεται με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και καταστρέφει κάθε αμαρτία αλλά μας αδελφώνει με τους συναμαρτωλούς αδελφούς μας, όπως απόψε, που καλούμαστε να ανταλλάξουμε την συγχώρηση και εργαζόμενοι τον πνευματικό αγώνα με φιλότιμο, να πραγματοποιούμε την ελεημοσύνη, χωρίς την οποία τίποτα δεν καρποφορεί.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στο πρώτο Μεγάλο Απόδειπνο.

Διαβάστε ακόμα