Εκδηλώσεις μνήμης στον Μυστρά για τον Κ. Παλαιολόγο και τους Υπερασπιστές της Πόλης

Ημέρα τιμής και μνήμης η 29η Μαΐου, με  τον Ελληνισμό να ενθυμείται την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και την ηρωική θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μαζί με τους υπερασπιστές της Βασιλίδας των Πόλεων.

Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκαν αρχικά ο Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνηση ομιλίας από τον Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννη Πολέμη, με θέµα: «Ο τελευταίος μεγάλος Αγώνας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Εν συνεχεία έγινε μετάβαση των επισήμων στον Ανδριάντα του πεσόντος αυτοκράτορα στην πλατεία Μυστρά, όπου τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας Τρισάγιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση τραγουδιών για την Άλωση από την χορωδία του Δημοτικού σχολείου Μυστρά – Αγίου Ιωάννη.   

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κύριοι Κρητικός και Δαβάκης όπως και η κα Γρηγοράκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας κ. Τζινιέρης, οι Δήμαρχοι: Σπάρτης κ. Βακαλόπουλος, Αλιάρτου- Θεσπιέων κ. Αραπίτσας, Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος, Γορτυνίας κ. Κούλης, Ευρώτα κ. Βέρδος και Ελαφονήσου κ. Τσιριγωτάκης, εκπρόσωποι των Δήμων Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης, ο Διοικητής Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Αννετούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Επιπροσθέτως, το πρωί της Τρίτης 28 Μαΐου, στο πλαίσιο των Παλαιολογείων, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα,  στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά, με θέμα «Μορφές – Ορόσημα του Βυζαντινού Πολιτισμού».

Μεταξύ των σπουδαίων ομιλητών ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός ως συνισταμένη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

(φωτογραφίες ημερίδας: Γεώργιος Βαμβαλής)

Διαβάστε ακόμα