Η εορτή του Αγίου Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως στην Ι.Μ. Γόρτυνος

Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως τίμησε κι εφέτος τον τοπικό  Άγιό της Αθανάσιο, Αρχιεπίσκοπο Χριστιανουπόλεως, τον θαυματουργό. Παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Καρύταινα, γενέτειρα του Αγίου, πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιερής εικόνας του Αγίου στους δρόμους της Κωμοπόλεως. 

Την επομένη, ημέρα μνήμης του Αγίου, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας Γορτυνίας, όπου φυλάσσονται η τιμία Κάρα και τα ιερά λείψανα του Αγίου. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Ευχαριστίας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής  Αρχιμ. Λεόντιο και κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Καραμπάς, ο οποίος μίλησε για δύο χαρακτηριστικά του Αγίου, την καθαρότητα της ψυχής, η οποία ενεργείται στο Μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως και την καλλιέργεια της προσευχής, όπου ο άγιος από μικρή ηλικία εργάστηκε σε αυτή την αρετή. Η προσευχή, τόνισε, είναι επικοινωνία με τον αληθινό Θεό, προσφέρει σαν δώρα της την ταπείνωση και την ελπίδα. 

Με πολύ ευλάβεια ο ιερός Κλήρος, οι τοπικοί Άρχοντες και ο λαός της Ι. Μητροπόλεως τίμησαν τον εορταζόμενο Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως. 

Διαβάστε ακόμα