Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου Ακόβου

Καθώς η αγία μας Εκκλησία ψάλλει σήμερα, να τρέξουμε στους κήπους και στους αγρούς, για να κόψουμε λουλούδια και να φτιάξουμεστεφάνια,γιαναστεφανώσουμετονήρωατηςπίστεώς μας, τον νοερό αδάμαντα, το διαμάντι του Χριστού, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, έτσι και οι κάτοικοι του Ακόβου, πιστοί στην παράδοσή τους, εόρτασαν και εφέτος την Δευτέρα της Διακαινησίμου (6Μαΐου) την αγία μνήμη του, επιτελώντας την ιερά Πανήγυρή του στο επ’ ονόματί του περικαλλές εορτάζον Εξωκκλήσι του στον Άκοβο.

Της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, έχοντας ως συλλειτουργούς του τον Αρχιμ. π. Αυγουστίνο Καραμπά, Υπεύθυνο του ιδιαιτέρου Γραφείου του, τον Εφημέριο του Ακόβου π. Γεώργιο Σπανό και τον διάκονό του π. Δημήτριο Πολυχρονόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κήρυγμἀ του, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Αγίου Γεωργίου και προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν την πίστη και την μαρτυρία του Αγίου για να έλθουν πιο κοντά στον Χριστό και να τον αγαπήσουν θυσιαστικά. Ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και να έχουν πάντα στην καρδιά τους τον Χριστό!

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους, καθώς και το κουρμπάνι, που είχαν μαγειρέψει οι ντόπιοι Ακοβίτες, για να το προσφέρουν σε όλους τους προσκυνητές. Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται μέχρι σήμερα και ανάγεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου ο Προεστώς του Ακόβου, ονόματι Καρούτσος (πενθερός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη), είχε τάξει έναν μόσχο στον Άγιο Γεώργιο για να σωθεί από τους Τούρκους. Το εκπληκτικό αυτό τάμα προστάζει τους Ακοβίτες, έως σήμερα, να μην τρώνε απ’ αυτόν το μόσχο, αλλά να τον προσφέρουν μόνο στους ξένους.

Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ακόβου π . Γεώργιο Σπανό για την πρόσκληση να παραστεί στην Ιερά Πανήγυρη και ευχήθηκε για την ονοματική του εορτή μακροημέρευση και καλλίκαρπη διακονία.

Εκ μέρους των τοπικών αρχόντων παρευρέθησαν στην Ιερά Πανήγυρη ο Δήμαρχος Μεγαλοπόλεως κ.Κων/νος Μιχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φαλαισίας κ. Σταύρος Αθανασόπουλος και λοιποί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεγαλοπόλεως, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακόβου κ. Γεώργιος Τζούβελης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Συλλόγων.

Τέλος, πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να λάβει την ευχή του Μητροπολίτου.

Διαβάστε ακόμα