Πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου με Χειροθεσία Αρχιμανδρίτου στα Γιαννιτσά

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον πανηγυρίζοντα ιερό ενοριακό ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Πάσχα (7.00 μ.μ.), ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό, κατά τον οποίον αναγνώσθηκε από τον Αρχιμ. Παντελεήμονα Καραλάζο, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, η Πασχαλινή Εγκύκλιος. Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σιδέρη, εφημέριο του ιερού ναού και πολύτιμο στέλεχος των ευρύτατων ενοριακών δράσεων αλλά και του Μητροπολιτικού έργου. Κατά την σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις η Εκκλησία μπορεί να δώσει το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και σε εγγάμους εν χηρεία κληρικούς, όπως συμβαίνει με τον π. Γεώργιο. Προέτρεψε δε τον χειροθετούμενο να είναι ιλαρός, σώφρων, ησύχιος και μελιχρός και ευχήθηκε ο Θεός να τον στηρίξει μέχρι τέλους της ζωής του. Στον πανηγυρικό Εσπερινό μετείχαν επίσης οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Εδέσσης, Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής, και Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, καθώς και κληρικοί από όλη την ιερά Μητρόπολη.

Την ημέρα της εορτής, Δευτέρα της Διακαινησίμου (6/5), τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του νέου Αρχιμανδρίτου και συλλειτουργούντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου Γιαννιτσών και προϊσταμένου της ενορίας και των εφημερίων της ενορίας Πρωτοπρ. Φρίξου και Νεκταρίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο εορτάζων, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεταφορά της εορτής του Αγίου στην παρούσα αναστάσιμη ημέρα και τόνισε ότι η μετακίνηση αυτή σηματοδοτεί την σύνδεση της θυσίας του αγίου Γεωργίου και όλων των μαρτύρων με το μέγιστο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, αφού αποτελεί καρπό της Αναστάσεως. Προσέθεσε ακόμη, ότι ο εορταζόμενος Άγιος αποτελεί υπόδειγμα ανδρείας και ομολογίας πίστεως για τον σύγχρονο κόσμο, επειδή έζησε σε ακόμη δυσκολότερες εποχές, όντας νεότατος στην ηλικία και απέδειξε έτσι ότι η πίστη και η αγιότητα απευθύνονται σε όλους αδιακρίτως. Προέτρεψε τέλος να μιμηθούμε τον Άγιο, ώστε να γίνουμε άνθρωποι όχι μόνο των λόγων αλλά και των πράξεων προκειμένου να ευαρεστήσουμε τον Θεό.

Στις εορταστικές ακολουθίες παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ πλήθος πιστών μετείχε σε αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα