Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης Νεομ. Δημητρίου και Παύλου

Τρίπολη – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε, Δευτέρα 21 Μαΐου 2023, για τους Πολιούχους της Τρίπολης, Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων, όπου φυλάσσεται η εικόνα των Αγίων και φιλοξενούνται τα Ιερά Λείψανά τους για τον εορτασμό εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Με λιτανευτική πομπή τα Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων, καθώς και η Τιμία Κάρα του Νεομ. Δημητρίου κατευθύνθηκαν από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Νεομ. Παύλου προς τον πανηγυρίζοντα Ναό των Νεομαρτύρων και το οποία υποδέχθηκαν οι Αρχιερείς, με προεξάρχοντα τον Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Κατά την Ακολουθία του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Τοποτηρητού της Μητροπόλεως, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Το θέμα το οποίο ανέπτυξε ήταν η θυσία των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Οσιομάρτυρος Παύλου που τόνωσε την πίστη του Αρκαδικού και Τριπολιτσιώτικου λαού, καθότι οι Νεομάρτυρες είναι οι αντιστασιακοί της εποχής εκείνης που κήρυξαν και βίωσαν Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Συνάμα ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η πίστη είναι το πολυτιμότερο εφόδιο στην εποχή της λογικοκρατίας, που κατάντησε την υφήλιο να ζει σε έναν απάνθρωπο και πολλές φορές απρόσωπο κόσμο. Διευκρίνησε όμως, ότι η πίστη δεν είναι ορισμένες αρχές θρησκευτικές, κάποιες εντολές ή μια ανέξοδη ομολογία και καθώς πρέπει φιλολογία. Αλλά είναι η οντολογική και υπαρξιακή εκείνη δύναμη, ένας σεισμός εσωτερικός δηλαδή, που ωθεί τον άνθρωπο να αναζητήσει τον Θεό, να βρει τον Θεό, να κοινωνήσει με τον Θεό και να ενωθεί με τον Θεό. Τέλος δε κατέληξε λέγοντας, ότι η πίστη είναι χάρις και δωρεά του Θεού που αξιώνει τον άνθρωπο που καταφάσκει την αρετή και την Αγιοτριαδική ζωή να υπερβαίνει τον εαυτό του και να γίνεται ένα μεταμορφωμένο κομμάτι γης σε άνθος ουράνιο και μέσα στο άνθος μέλισσα ο Θεός.

Πλήθος Τριπολιτών, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων προσήλθαν στον Ιερό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων και να λάβουν την χάρη τους.

Διαβάστε ακόμα