Καλαμάτα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα απόψε, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026, για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας “Υπαπαντής”.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνας, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος ανέλυσε τρία σημεία της Ευαγγελικής περικοπής για την Υπαπαντή του Κυρίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Χριστός είναι Πρωτότοκος κατά την γέννησή Του, επειδή μόνο αυτός άνοιξε πραγματικά την μήτρα της Μητέρας του και πάλι την έκλεισε μετά την Γέννηση, είναι Πρωτότοκος κατά την Βάπτισή του, επειδή για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα και Προτότοκος κατά την Ανάστασή του, επειδή δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Επίσης ανέφερε, ότι ο Θεοδόχος Συμεών προγνώρισε, ότι είναι Σωτήρας των λαών και Φως. Τέλος, σημείωσε ότι ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος λέει, ότι όσοι βλέπουν τον Χριστό τον βλέπουν σαν Φως γλυκύτατο, που προσφέρει αγάπη, πίστη και χαρά.
Πλήθος πιστών συνέρρεε από νωρίς το μεσημέρι για να προσκυνήσει το Ιερό και Θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας και να λάβει την χάρη της.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν αύριο, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας στις κεντρικές οδούς της πόλεως προς ευλογία και αγιασμό των κατοικών και των προσκυνητών.




















































































