Επίθεση με αέριο στον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας

Επίθεση μέσα στην Εκκλησία του δέχθηκε ο ορθόδοξος Παλαιστίνιος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, Ατάλλα Χάννα, χθες, μία μέρα μετά δηλώσεις του που εξαγρίωσαν τους Ισραηλινούς. Άγνωστος του πέταξε δοχείο με μέχρι τώρα μη ταυτοποιημένο αέριο. Ο γέροντας Σεβαστείας μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Οι γιατροί του είναι αισιόδοξοι.

Ο Ατάλλα Χάννα, στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του πριν την επίθεση, παραβρέθηκε και μίλησε στο Πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο κατά του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Αναφέρθηκε στην «καταπίεση, τυραννία και καταστολή» που υφίστανται οι χριστανοί και μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε για όλους τους «Ελευθερία και Αξιοπρέπεια» και τόνισε ότι «θα παραμείνουμε στην Ιερουσαλήμ. Δε θα παραδοθούμε […] Οι άγιοι τόποι μας θα μείνουν δικοί μας. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει δική μας».

Επίσης, προ εβδομάδων, υπήρξε καυστικότατος με τον Βηρυτού Ηλία, ο οποίος στηρίζει τη λιβανέζικη δεξιά και κάνει κηρύγματα κατά της Χεζμπολά μες στο ναό. Ο Ατάλλα Χάννα έχει πολλές φορές μιλήσει θετικά για τη Χεσμπολά, και έχει αντιμετωπίσει γι’ αυτό την μήνιν των Ισραηλινών.

Ο Αρχιεπίσκοπος, που μιλά άριστα ελληνικά και έχει κάνει τα μεταπτυχιακά του στη Θεσσαλονίκη, έχει κρίνει με αυστηρότητα τις πολιτικές του Ισραήλ στην περιοχή της Συρίας και του Λιβάνου. Από την εποχή που είχε τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου του πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον μακαριστό Διόδωρο, και ξεκίνησε να μιλά ανοικτά για την εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων που επιχειρεί το Τελ Αβίβ, μέχρι το Ισραήλ να κατορθώσει την εκδίωξή του από αυτή τη θέση, «εκβιάζοντας το Πατριαρχείο», όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, έχει πολλές φορές συλληφθεί, ανακριθεί και κρατηθεί από τις Ισραηλινές Αρχές ως «υποκινητής» και ως «έχω σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».

thepressproject.gr

Διαβάστε ακόμα