Ανάδειξη Βυζαντινού Μνημείου στην Ι. Μητρόπολη Καρυστίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, η τιμητική παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου με τίτλο (ο Άγιος Δημήτριος στα Χάνια Αυλωναρίου) την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας & Σκύρου για την ανάδειξη του βυζαντινού και ιστορικού αυτού μνημείου.

Η Εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Αυλωναρίου παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ και Ειρηνουπόλεως κ.Νικάνδρου του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ Ελευθέριου Σταμπέλου του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρυών – Αχλαδερής και Γέροντος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης Πανοσ Αρχιμ Νικοδήμου Γιαννακόπουλου του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας Πανοσ Αρχιμ Νικοδήμου Τσιμόγιαννη Προϊσταμένου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου καθώς επίσης και πλειάδος ιερέων των Διακόνων Στυλιανού Πεταχτή Πρόδρομου Γκέγκε και πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου και της Κύμης.

Επίσης παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου και Γεώργιος Κώτσαρης.

Τον πρόλογο για την ενάρξη της παρουσίασης ανέλαβε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος Πόγκας ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του τόμου και των ομιλητών.


Ακολούθως έλαβαν τον λόγο οι ομιλητές: κ.Λίνος Τριανταφυλλίδης Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, κ. Δημήτριος Κοίλιαρης τέως Λυκειάρχης, κ. Αθανάσιος Γλάρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Ιωάννης Μαμμάς Παιδίατρος, κ.Γεώργιος Ζέρβας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλιβερίου – Κύμης.


Με την ολοκλήρωση των ομιλιών απο τους προαναφερθέντες ομιλητές έλαβε τον λόγο και την παρουσίαση του τόμου η Αρχιτέκτων – Μηχανικός κ. Μαρία Λιάπη παρουσιάζοντας όλο το πλούσιο λεύκωμα φωτογραφίων την ιστορία και την ερμηνεία των τοιχογραφιών του ιερού βυζαντινού τρισυπόστατου ναού ο οποίος αποτελεί ένα κόσμημα για την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και την ευρύτερη περιοχή και προσελκύει τον κάθε πιστό που θα επισκεφθεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του ιερού βυζαντινού μνημείου σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα τις ημέρες της μεγάλης εμποροπανήγυρεως που πραγματοποιήται στα Χάνια Αυλωναρίου απο την 6 Οκτωβρίου εώς 12 Οκτωβρίου εκάστου έτους.


Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί την λαμπρή ιστορία του βυζαντινού ιερού ναού και το περιεχόμενο του τόμου είναι εμπλουτισμένο με τις ιστορικές πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες την τοποθεσία τον οικισμό και τον ναό του Αγίου Δημητρίου την αρχιτεκτονική στον εξωτερικό και εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο τα μέρη του βυζαντινού ναού τις σπάνιες τοιχογραφίες ενώ η έκδοση εμπλουτίστηκε με διάγραμμα του ιερού βυζαντινού ναού του Αγίου Δημητρίου με πλούσιο λεύκωμα φωτογραφιών το οποίο προμηθεύτηκαν πολλοί αναγνώστες.


Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ ο οποίος συνεχάρη την κ. Λιάπη τόσο για την σπουδαία μελέτη που έδειξε για την ανάδειξη του ιερού βυζαντινού μνημείου ευχόμενος την περαιτέρω προβολή και μελέτη και άλλων βυζαντινών μνημείων της καθ’ ημάς Μητροπολεως και τελειώνοντας ευχήκε με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς όλους τους προσελθόντες στην εκδήλωση.


Επίσης να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση επένδυσε μουσικά ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας {ο Παπαγιώργης Ρήγας} με τους επίκαιρους και λαμπρούς ύμνους της χαρμόσυνης περιόδου της εορτής των Χριστουγέννων με Χοράρχη τον κ. Γεώργιο Γερογιάννη Πρόεδρο του Συλλόγου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος.


Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

 

 

Διαβάστε ακόμα