Η πανήγυρις του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στη Νάξο (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα και με την αθρόα συμμετοχή των φιλέορτων χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2016 στην Νάξο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου και πολιούχου του νησιού μας.

Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, προσκεκλημένοι του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Την παραμονή, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 το απόγευμα, και ώρα 19:45 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Τιμίας Χειρός του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει από την Αίγινα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος. Προ του Θείου Κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους προσφώνησε με εγκαρδιότητα εκφράζοντας και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την παρουσία τους.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία κατά την διάρκεια της οποίας εψάλη και η Παράκληση του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 2.00 το πρωί της Πέμπτης.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος. Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυξ του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και του Αγίου Νεκταρίου στους δρόμους της Νάξου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και συμμετείχαν οι ως άνω Αρχιερείς, όλος ο Ιερός κλήρος του νησιού, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητη στρατιά ευσεβών χριστιανών.

Την Ιερά Λιτανεία τίμησε με την παρουσία του και ο Νάξιος πρώην Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης. Επίσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου, ο Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού και Περιφερ. Διοικητής Κυκλάδων και οι εκπρόσωποι των Αρχών του νησιού και της Περιφέρειας.

Στην κεντρική Πλατεία και επί της μαρμαρίνης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε για την κατά Θεόν πρόοδο και πνευματική προκοπή όλων δια πρεσβειών του Αγίου μας  και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους παρευρεθέντες επισήμους και όλους εκείνους που βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος που με την φροντίδα της Ηγεσίας του λάμπρυνε φέτος την Πανήγυρη.

DSC01236 DSC01244 DSC01255 DSC01259 DSC01266 DSC01267 DSC01278 DSC01281 DSC01291 DSC01294 DSC01300 DSC01304 DSC01308 DSC01313 DSC01319  DSC01333 DSC01339 DSC01343 DSC01344 DSC01347 DSC01350 DSC01353 DSC01355 DSC01356 DSC01372 DSC01381 DSC01390 DSC01398 DSC01402

Ι. Μ. Παροναξίας

Διαβάστε ακόμα