Εορταστική Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μ. Γλυφάδας (ΦΩΤΟ)

Στις 29 Ιανουαρίου 2017 και για 14η συνεχή χρονιά, η  Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε Εκδήλωση-Ημερίδα, για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, της Μητροπολιτικής της περιφέρειας.

Η φετινή ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κινηματογράφου  ODEON (οδός Ζέππου 14, Πλ. Ξενοφώντος και   είχε ως  κεντρικό θέμα : «Νοσήματα της  παιδείας της εποχής μας : α) Επιλεκτική Διαγνωστική και β) Προτάσεις θεραπευτικής », με συμμετοχή πλέον  περίπου 250 συνέδρων, μεταξύ των οποίων: πολλοί Κληρικοί, Σύμβουλοι, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, Κατηχητές, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Στην αρχή, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος  τέλεσε την σχετική δέηση υπέρ επιτυχίας των Εργασιών της Ημερίδας.

Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης μας με τον χαιρετισμό του, κήρυξε την Έναρξη της Ημερίδας, καλωσορίζοντας τους Συνέδρους, τονίζοντας ότι συμπληρώνονται φέτος 14  συνεχείς Ημερίδες, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, αλλά και όλης της Εκπαιδευτικής κοινότητας της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για την  ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ακολούθως, παρουσίασε συνοπτικά την συμβολή των τριών Εορταζομένων Ιεραρχών, τόσο στην παιδεία, όσο και στην Εκκλησία και την οικουμένη γενικότερα.

Ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε την προσφορά των τριών τιμωμένων Αγίων, στα Γράμματα και την Παιδεία του γένους μας και επεσήμανε πόσο επίκαιρες και χρήσιμες, είναι οι διδαχές τους, μέχρι και σήμερα.

Στο τέλος της εναρκτήριας εισαγωγικής ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το πρόγραμμα και τους κεντρικούς ομιλητές του φετινού Συνεδρίου: α) Τον Αἰδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο     Μεταλληνό, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ελλογιμώτατο κ. Δημήτριο Τσελλεγίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τους οποίους κάλεσε σταδιακά  και στο βήμα.

Ο π. Γεώργιος  με το γνωστό του γλαφυρό, άμεσο, εύστοχο και ιστορικά κατοχυρωμένο λόγο του, επικεντρώθηκε κυρίως στο πρώτο σκέλος του Κεντρικού Θέματος : «Νοσήματα της  παιδείας της εποχής μας : α) Επιλεκτική Διαγνωστική. Ο ομιλητής περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία σήμερα, λησμονώντας τον θησαυρό της ελληνορθόδοξης γνώσης και παράδοσής μας, όπως την δίδαξαν με τη ζωή τους οι τρεις Ιεράρχες.

Ο π. Γεώργιος, χωρίς να διστάσει, αναφέρθηκε στις αιτίες της σημερινής  κατάστασης της παρακμής της παιδείας και στη σωρεία των λαθών των εκπαιδευτικών συστημάτων, που μας ήρθαν ήδη από την εποχή της Βυζαντινής-Ρωμαΐκης εποχής, μέχρι και σήμερα από την Δύση. Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, έδωσε αρκετά παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία και έρευνα αυτών των αποκλίσεων. Στο τέλος της ομιλίας του, ο σεβαστός μας Ιεροδιδάσκαλος, έκλεισε αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, δίνοντας την σκυτάλη στον έτερο ομιλητή.

Ο κ. Δημήτριος Τσελλεγίδης επικεντρώθηκε κυρίως στο δεύτερο σκέλος του Κεντρικού Θέματος της Ημερίδας : «Νοσήματα της  παιδείας της εποχής μας : β) Προτάσεις θεραπευτικής. Λαμβάνοντας όρους και παραστάσεις από την ιατρική επιστήμη, ο Καθηγητής τα προσάρμοσε στη παιδεία, αφού άλλωστε θεραπευτικός και σωτηριολογικός είναι κατεξοχήν ο ρόλος και η αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο. Η θεραπεία λοιπόν της παιδείας, σε όσα νοσηματικά συμπτώματα μας περιέγραψε προηγουμένως ο π. Γεώργιος, κατά τον Καθηγητή Τσελλεγίδη, έρχεται δια της συνειδητοποίησης της κατάστασης, στη συνέχεια δια της πραγματικής μετάνοιας και επιστροφής στην Χριστοκεντρική παιδεία των 3 Ιεραρχών. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει όσοι υπηρετούν την παιδεία, να έχουν επίπονη και πραγματική αγάπη προς τους μαθητές τους και γιατί όχι να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας του λαού μας, όταν οι ίδιοι ως Εκπαιδευτικοί αλλά και συνειδητά μέλη της Εκκλησίας, φροντίσουν να δραστηροποιούνται και εκτός Σχολείου, στελεχώνοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των τοπικών Μητροπόλεων και Ενοριών. Κλείνοντας ο κ. Τσελεγγίδης, αφού έκανε αναφορά σε πολλές φράσεις και χωρίων από τα έργα των Πατέρων, τόσο των τριών Ιεραρχών όσο και άλλων και ιδιαιτέρως συγχρόνων όπως του Αγίου Παϊσίου, είπε ότι η θεραπεία της παιδείας, ξεκινά ήδη από την συνειδητοποίηση των δικών μας παθών και αμαρτημάτων και μπαίνοντας στην διαδικασία της απαλλαγής μέσω των σωστικών μυστηρίων της Εκκλησίας.

Μετά την ολοκλήρωση των 2 εισηγήσεων, ακούστηκε ένα τετράλεπτο ηχητικό μήνυμα με εισαγωγικό σχολιασμό, από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας. Ο π. Κωνσταντίνος φέτος λόγω ιώσεως, δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται σωματικά μαζί μας μίλησε  για την ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στη συνέχεια με τίτλο: «Χριστουγεννιάτικο Άντι-παραμύθι» του σκηνοθέτη και Κατηχητή κ. Ευθυμίου Χατζή, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του μακαριστού Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρού Ηλία Βουλγαράκη, συνδέοντάς την αρμονικά με το θέμα της Ημερίδας μας, κάτω από μια άλλη καλλιτεχνική, αλλά επίσης διεισδυτική ματιά στα προβλήματα και την λύση τους στο χώρο της παιδείας.

Μετά της προβολής της ταινίας, το άψογο αποτέλεσμα και την συγκίνηση της παρέμβασης του π. Κωνσταντίνου που καταχυροκροτήθηκαν από όλους, ο Σεβασμιώτατος και οι ομιλητές κάθισαν εκ νέου στην “στρογγυλή τράπεζα”, όπου ακολούθησαν σε γραπτή μορφή, σύντομες ερωτήσεις των παρευρισκομένων Εκπαιδευτικών και Κατηχητών. Τον γενικό συντονισμό της συζήτησης είχε ο π. Αντώνιος Χρήστου, Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.  Οι ομιλητές και ο σκηνοθέτης κ. Χατζής στο τέλος, είχαν την ευκαιρία να δώσουν διευκρινήσεις πάνω στις ομιλίες τους και την ταινία αντίστοιχα.

Στο τέλος της Ημερίδας, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας  όλους και κυρίως τους ομιλητές, για την παρουσία τους και την συμβολή τους εποικοδομητική αυτή Ημερίδα, υπογραμμίζοντας πως μας έδωσε ελπίδες, υπό προϋποθέσεις, ότι μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν τα πράγματα.

Αποχωρώντας οι σύνεδροι, έλαβαν ως ευλογία, από τα χέρια του Μητροπολίτη μας, από ένα εικονάκι των τριών Ιεραρχών και από ένα βιβλίο με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Άντι-παραμύθι» του Ηλία Βουλγαράκη, που ήταν και το σενάριο της ταινίας που προβλήθηκε.

Στην έξοδο του Κινηματογράφου, παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους συμμετέχοντες. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ομιλίες σε ακουστική μορφή θα υπάρχουν σύντομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Διαδίκτυο (www.imglyfadas.gr) .

 

I. M. Γλυφάδας

Διαβάστε ακόμα