Ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Στον εκ βάθρων ανακαινισμένο Ι. Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, παραπλεύρως του Επισκοπείου, επέλεξε, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος να ξεκινήσει  το  πρόγραμμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, π. Αθανάσιος Πέζος και οι Διάκονοι του.

Στους ευσεβείς πιστούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μίλησε για την μεγάλη Τεσσαρακοστή ως μιας περιόδου όπου όλοι πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να μην μείνουν καθηλωμένοι στην αμαρτία και στην πτώση αλλά να παλέψουν ώστε να φωτιστούν από το φως του Χριστού, να κατακτήσουν με τους αγώνες, με την ταπείνωση, την προσευχή και την μετάνοιά τους τον Παράδεισο.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τέλεσε τον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό, της «Συγγνώμης»  όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, κατά την διάρκεια του οποίου, οι πιστοί με πρώτον τον Επίσκοπον και πνευματικό τους Πατέρα, ζητούν και προσφέρουν την συγχώρεση προκειμένου ειρηνικοί και συμφιλιωμένοι να διανύσουν  το στάδιο των αγώνων της Μ. Τεσσαρακοστής.

Την διακονία του λόγου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ανέθεσε τιμητικώς στον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη, ο οποίος κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα των προηγουμένων Κυριακών του Τριωδίου υπενθύμισε το νόημα της κάθε μιας, καθώς προετοιμάζουν τους πιστούς με τα κατάλληλα εφόδια να εισέλθουν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αναφέρθηκε ακόμα στην σημασία και τον συμβολισμό των Κατανυκτικών Εσπερινών και ειδικά στον πρώτο, όπου οι πιστοί αλληλοσυγχωρούνται ώστε να αρνηθούν το θέλημά τους και να βρεθούν σε κοινωνία με τον Θεό και τους συνανθρώπους τους.

Λίγο πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας τον λόγο έλαβε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας και, αφού ευχαρίστησε τον κ. Νικολαΐδη για τον επίκαιρο λόγο του, αναφέρθηκε στην έννοια της συγχώρεσης, της ταπείνωσης  και της Αγάπης για τον Ορθόδοξο Χριστιανό. Ολοκλήρωσε τον λόγο του ζητώντας από τα βάθη της καρδιάς του και από όλους τους Χριστιανούς Συγχώρεση, δίδοντας έτσι το μήνυμα της ημέρας.

 

I. M. Κορίνθου

Διαβάστε ακόμα