Η μεταφορά της Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Σηματοδοτώντας το τέλος των Θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων, για μία ακόμη φορά και σύμφωνα με την πολύχρονη τοπική μας παράδοση, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το εσπέρας μεταφέρθηκε με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και την προσήκοντα σεβασμό η Θαυματουργή Εικόνα του Πολιούχου του Πύργου  Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους, από τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής,  στο Ιστορικό Παρεκκλήσιο αυτού και εναποτέθηκε στο θρόνο της.

Πριν την μεταφορά της Ιερής Εικόνας σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Ιερού Κλήρου της πόλεως.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος ορθοτόμησε και θεράπευσε τον Θείον λόγον, Θεόπνευστα, πατερικά και εποικοδομητικά, αναφερόμενος στην εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και  την αξία του  Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην ζωή των Χριστιανών, παίρνοντας αφορμή από το συγγραφικό έργο «Θησαυρός», του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου και συγκεκριμένα από τον ΚΣΤ΄  λόγο αυτού, στην Προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «ο Σταυρός είναι  το τρόπαιο της νίκης, χάρις στον οποίο καταδιώκονται οι δαίμονες, θεραπεύονται οι ασθένειες και οι αμαρτίες και λάμπει όλη η Γη. Τόνισε επίσης ότι εορτάζεται η Προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού στο μέσον της νηστείας, προκειμένου να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο για τις υπόλοιπες ημέρες μέχρι την Ανάσταση, ενώ επισήμανε  στο τέλος της εμπεριστατωμένης και γλαφυρής ομιλίας του ο π. Δαμασκηνός, ότι σύμφωνα με τον συγγραφέα του περισπούδαστου αυτού βιβλίου, θεωρούνται καλότυχοι όσοι αξιωθούν να προσκυνήσουν τον Σταυρό με καθαρή καρδιά».

Κατά την λιτάνευση και μεταφορά της Ιερής εικόνας, τιμές απέδωσε Στρατιωτικό άγημα της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου και η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων», ενώ ακολούθησε πλήθος Χριστιανών, οι οποίοι  με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια, ευλάβεια και σεβασμό τιμούν τον  προστάτη τους Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη.

Εκ  μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής, ο Ιερατικός Προϊστάμενος π. Βασίλειος Λαγκαδινός σε σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, τον Ιερό Κλήρο, τις τοπικές Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές καθώς επίσης τον ευσεβή λαό του Πύργου, για την συμμετοχή και σύμβολή τους, κατά τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις.

Ο Ε΄ κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός θα τελεσθεί την προσεχή Κυριακή 26 Μαρτίου (Δ΄ Νηστειών), εις τον Ιερό Ναο Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, ενώ θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ι. Μ. Ηλείας
Διαβάστε ακόμα