Το Γενέθλιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Ι. Μ. Ηλείας (ΦΩΤΟ)

Εορτάστηκε με περισσή Θρησκευτική ευλάβεια και Ιερή κατάνυξη το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου τ.έ., στο  Ιστορικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (το οποίο ανήκει στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ανάγεται από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας), το δεύτερο από τα τρία γενέθλια που εορτάζει η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτό του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών, ο οποίος ένωσε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ενώ σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριον τον Θεολόγον είναι το: «Ἐμψυχον τῆς χάριτος ὄργανον, περιφανὲς καταγώγιον τῶν χαρισμάτων τοῦ πνεύματος καὶ πάσης ἀρετῆς καὶ εὐσεβείας στήλη».
Το απόγευμα της Παρασκευής παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με την συμμετοχή του Αιδεσιμοτάτου π. Αυγερινού Τσουκαλά εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαριάς και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα.  Το πρωΐ του Σαββάτου κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του οικείου εφημερίου.
Κατά τις ως άνω Ιερές ακολουθίες, προσήλθε πλήθος φιλακόλουθων και φιλέορτων Χριστιανών της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και εκ της πόλεως του Πύργου, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος υπήρξε: «Φωνὴ τοῦ Λόγου καὶ Λύχνος τοῦ Φωτὸς»,  δώρο Θεού και καρπός επίπονης αλλά και επίμονης προσευχής ευλαβών γονέων του Ζαχαρίου και της Ελισάβετ, οι οποίοι ως γνωστόν ήσαν άνθρωποι στολισμένοι με πολλές αρετές, με φόβο Θεού, με δικαιοσύνη και σωφροσύνη, τηρώντας επιμελώς τις εντολές του Θεού.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ευχαρίστησε θερμά όσους προσήλθαν στις Θρησκευτικές αυτές εκδηλώσεις, προς τιμήν εκείνου που όχι μόνο αξιώθηκε να  Βαπτίσει στα νερά του Ιορδάνη τον Κύριο Ημών Ιησούν Χριστόν καθιστώντας τον, έτσι ως την μεγαλύτερη μορφή της Εκκλησίας μας, κατά την αψευδή μαρτυρία του Ιησού Χριστού, ενώ παράλληλα προετοίμασε τον δρόμο του ερχομού Του, κηρύσσοντας μετάνοια στον κόσμο και δίνοντας το παράδειγμα της ασκητικής ζωής του, αφού υπήρξε «το άνθος της ερήμου και ο μάρτυρας της αληθείας».  
Ωσαύτως δε ευχήθηκε καλό και ευλογημένο καλοκαίρι κοντά στο Θεό και την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ διένειμε εορταστικό φυλλάδιο της ενορίας, με αναφορές στο χρονικό της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου, καθώς επίσης και με επεξηγήσεις της Εικόνας του Γενεθλίου.
Εκ του Ι. Ναού
Διαβάστε ακόμα