Β’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Την Β´ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία προβάλλεται από την Εκκλησία μας η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου της εορτής και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, μίας περιοχής όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως από τα παλαιά χρόνια, ο Μεγάλος Αυτός Θεολόγος και Πατήρ της Ορθοδόξου Πίστεως μας.
Τον Θείο Λόγο υπούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, Ιεροκήρυκας της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και αναφέρθηκε στο σήμερα τιμώμενο Ιερό Πρόσωπο, τονίζοντας την έμπρακτη εφαρμογή του λόγου του μέσα στην ζωή της Ορθοδόξου Πίστεως και την έγερση που πρέπει να έχουμε μέσα από το αναστάσιμο φως από την πνευματική παράλυση και το σκότος της αμαρτίας μας.
Προ της Απολύσεως και αφού συνεχάρη τον ομιλητή για την μεστή και γεμάτη νοήματα θεολογική ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε την πάντα επίκαιρη εφαρμογή των λόγων του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, υπογραμμίζοντας πρώτα ότι «αν θέλουμε να αλλάξει η ποιότητα της ζωή μας και να έρθουμε κοντά στον Χριστό, θα πρέπει να κάνουμε βήματα «ασκήσεως» όπως οι Πατέρες και να αλλάξουμε πρώτα εσωτερικά γενόμενοι άνθρωποι του Θεού, με Πίστη και αγάπη για την αλήθεια, την ταπείνωση και την Προσευχή», ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε προς τους παρισταμένους, προτρέποντας τους για την αυριανή μεγάλη ημέρα του διπλού εορτασμού της Πίστεως και της Πατρίδος, να σηκώσουν ψηλά και παντού τις Ελληνικές Σημαίες, δίδοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι ως Έλληνες ξέρουνε να τιμούν τους Ήρωες Προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία του Τόπου μας.
Το εσπέρας της εορτής, Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, στον νεόδμητον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά- Μελισσοχωρίου.
Στην εσπερινή του ομιλία προς το παριστάμενο εκκλησίασμα που προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη Άγιο τους καθώς επίσης και να προσκυνήσει την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Περπατούσης, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά υπογράμμισε το γεγονός εκείνο ότι πρόκειται για τον «κατεξοχήν Θεολόγο της εμπειρίας ο οποίος μέσα από την διδασκαλία του συγκεφαλαιώνει όλη την γραμματεία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, και όταν ομιλεί είναι σαν να ομιλεί όλη η Ορθοδοξία».
«Ο Άγιος Γρηγόριος ζει ο ίδιος το Φως του Χριστού, ζει την Αλήθεια και μέσα από την Αγάπη του προς την Παναγία, ζει όλο εκείνο το Μυστήριο της Σωτηρίας, το οποίο και μεταφέρει στο κόσμο με την Μαρτυρία και το Αγωνιστικό του φρόνημα», τόνισε σε άλλο σημείο του λόγου ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «αυτό που λείπει σήμερα από τους ανθρώπους είναι ο Θείος Φωτισμός και η εμπειρία της χάριτος. Πόσοι από εμάς ζητάμε το έλεος του Κυρίου και πόσοι από εμάς έχουμε επίγνωση ότι ζούμε μέσα στο σκοτάδι της αγνωσίας. Ο καθένας μπορεί εφόσον το θέλει πραγματικά να βιώσει την αλήθεια της πίστεως μας και να ζήσει μέσα στην Χάρη του Κυρίου μας, έχοντας τις προϋποθέσεις εκείνες τις καθαρότητας για να δεχτεί τον Θείο Φωτισμό και να τον μεταφέρει παράλληλα και σε άλλους μέσα από την πνευματική εμπειρία».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin