Αρχιεπίσκοπος: “Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, αλλά από Αγίους”

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Για τις προκλήσεις που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού, μετά και από την λήψη των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν η Πολιτεία, αλλά και η Ελλαδική Εκκλησία μιλά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” και στον δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε, εμείς οι κληρικοί ακόμη περισσότερο, υπάρχει Εκκλησία χωρίς τον άνθρωπο; Και ποια είναι η αποστολή της Εκκλησίας εάν δεν είναι ο άνθρωπος;” αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ευχαριστεί όσους μόχθησαν σε αυτή την περιπέτεια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι για την Ελλάδα μας επαινετό. 

Για το φλέγον ζήτημα της Θείας Κοινωνίας ο Μακαριώτατος τονίζει πως χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία. “Το θέμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζητήσεως. Δεν είναι καν θέμα της Ελλαδικής Εκκλησίας, ούτε καν του Πατριάρχη, είναι Πανορθόδοξο θέμα, διότι είναι η ουσία της Εκκλησίας”. 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως υπήρξε συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, διότι και οι δύο είχαν την υποχρέωση να δουλέψουν γι΄ αυτόν τον λαό και κατά ένα μεγάλο βαθμό το επέτυχαν σε αυτήν την περίπτωση. 

“Η Ιεραρχία μας αυτή την ώρα, είναι ενωμένη όσο δεν ήταν ποτέ. Η ψήφος των πλειόνων κρατείται. Έχω την άποψή μου, αλλά υπακούω σε αυτά που αποφασίζει η Εκκλησία. Δεν μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει”. “Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικαρισμούς, ούτε από παλικάρια, έχει ανάγκη από Αγίους. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας κι αυτή είναι η προσπάθειά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σε ερώτηση αν υπάρχει μια μάχη για την επόμενη μέρα της διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό θώκο, ο Αρχιεπίσκοπος απαντά πως δεν είναι δεμένος με την καρέκλα και δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του η παραίτηση. 

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον προκάτοχό του μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, υποστήριξε πως είχε πολλά προσόντα και χαρίσματα. “Βέβαια θα μας κρίνει όλους η Ιστορία”. “Τον αγάπησα, τον αγαπώ, τον σέβομαι, σέβομαι την μνήμη του, μόνο ότι παρέλαβα πολλά προβλήματα, αλλά είναι ο Χριστόδουλος, είναι ο αδελφός μου, ο προκάτοχός μου, τα είχαμε μιλήσει”.

Αναφερόμενος στον αφορισμό του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων, τόνισε πως ο Αμβρόσιος δεν έχει μίσος μέσα του, όμως έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές που τελευταία γίνονται επικίνδυνες. “Δεν έχει δικαίωμα να κάνει αφορισμό, είναι θέμα της Ιεραρχίας και θέλει και Διάταγμα”. 

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος υποστήριξε ότι πρέπει να μπει όριο ηλικίας (70 – 75 ετών) στη θητεία των Μητροπολιτών, το οποίο και θα αποφασίζεται με αντικειμενικά κριτήρια από την Ιερά Σύνοδο.  

 

Εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” 

Διαβάστε ακόμα