Εορτασμός 200 ετών από τον χαλασμό των Πετροκέρασων Χαλκιδικής το 1821

Με περηφάνεια και λαμπρότητα η Κοινότητα των Πετροκεράσων τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από τον «ΧΑΛΑΣΜΟ» του ιστορικού αυτού χωριού το 1821 από τους Τούρκους. Το χωριό την εποχή εκείνη αριθμούσε 500 οικογένειες και υπέστη πραγματικό ολοκαύτωμα από τους Τούρκους που έλαβε χώρα τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου του 1821. Οι Αγαρηνοί σκότωσαν τους γέροντες του χωριού σε παρακείμενο ρέμα, πυρπόλησαν τον τόπο και πούλησαν 400 Πετροκερασιώτες ως σκλάβους στα σκλαβοπάζαρα της Θεσσαλονίκης.

               Αδιάψευστη μαρτυρία του γεγονότος η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του σημερινού τέμπλου του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων, που διεσώθη από την πυρκαγιά και φέρει 7 μαχαιριές στο πρόσωπο της Θεοτόκου και 11 στο πρόσωπο του Χριστού μας από μαχαίρι τούρκικο. Στο κάτω μέρος της εικόνας το 1924 οι Πετροκερασιώτες προσέθεσαν επιγραφή, την οποία και επισυνάπτομε για μαρτυρία αιώνια του φοβερού γεγονότος.

       Παρόντες στη μεγάλη γιορτή για τον φετινό εορτασμό των 200 χρόνων από την Παλιγγενεσία μας ο Πετροκερασιώτης  Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νεκτάριο και ο Μητροπολίτης μας κ.  ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ. Τον Μητροπολίτη μας πλαισίωσαν ο Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Παρδάλης και ο Διάκονός του π. Αμφιλόχιος Χάϊτας. Τους Ιεράρχες υπεδέχθη με χαρά ο Εφημέριος του Χωριού Αιδ. π. Μιχαήλ Γιαννάκοβ και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Καλαφάτης. Τα Ιερά Αναλόγια ετίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Αθανάσιος Φράγκου και οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, Παναγιώτης Ζάπρης και Δημήτριος  Κουκλιάτης.

              Ο Λαός του Θεού προσήλθε με μεγάλη χαρά στη Σύναξη με επικεφαλής τους Βουλευτές κ. Σάββα Αναστασιάδη και τις κυρίες Δώρα Αυγέρη και Κωνσταντίνα Αδάμου, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τους Αντιδημάρχους κ. Ελευθέριο Τσακαλίδη και κα Ελισάβετ Κοτσώνη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασιλεία Λούρδα, τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, τον Πρόεδρο του ΔΕΥΑΛ κ. Γεώργιο Ξενιτίδη, την Πρόεδρο του ΜΑΣ ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ κ. Μαρία Ζαγορογιάννη, την Πρόεδρο του ΔΗΚΕΠ κ. Άννα Σαρίκου, τους Προέδρους των Κοινοτήτων Λειβαδίου κ. Δημήτριο Γουδήρα, Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοτσιάνη, τον Επίτιμο Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού και εξαίρετο Εκπαιδευτικό κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Πάλλα και άλλους.

            Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μαρτυρικών Πετροκερασιωτών του ’21, ο δε άγιος  Ξάνθης απηύθυνε μικρή προσλαλιά για το γεγονός του ολοκαυτώματος του  ’21, με επισφράγισμα την ανάγνωση από τον Ιεροψάλτη κ. Φράγκου της επιγραφής που περικοσμεί την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας του τέμπλου που αποτελεί και το ισχυρότερο τεκμήριο της θυσίας του Χωριού.

           Στο σημείο που έχει ανεγερθή τύμβος για τη θυσία του Χωριού, το ονομαζόμενο «Πηγάδι της Ναννούδας», εψάλη Τρισάγιο και κατετέθησαν στέφανοι.

         Ακολούθησε στην Πλατεία του Χωριού φιλολογική εκδήλωση για το γεγονός της Ημέρας. Κεντρικός ομιλητής ο κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης που γοήτευσε το ακροατήριο με τις γνώσεις και την παραστατικότητά του, όπως μέχρι σήμερα γνωρίζει να λαμπρύνη τον τόπο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού και Ξάνθης. Οι εκδηλώσεις έληξαν με λιτή Δεξίωση που παρέθεσε η Κοινότητα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα