Ο εορτασμός της μετά Θάνατον Ζώσας στη Λήμνο

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη κατάνυξη η Εκκλησία της Λήμνου εόρτασε πανηγυρικά το διήμερο της 14ης και 15ης Αυγούστου, «τὴν ἔνδοξον Κοίμησιν καὶ τὴν εἰς τοὺς οὐρανοὺς Μετάστασιν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου». Ο ευσεβής λαός του νησιού, οι απανταχού της γης απόδημοι Λημνιοί  αλλά και οι παρευρισκόμενοι παραθεριστές κατέκλυσαν ασφυκτικά κάθε ιερό ναό και γραφικό εξωκκλήσι, όπου τιμάται το θεομητορικό αυτό γεγονός.  Στον πανηγυρίζοντα όμως ενοριακό ναό της Παναγίας στη Μύρινα κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πάνδημη συμμετοχή του λαού για τιμή στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και Μητέρας του κάθε ανθρώπου. 

Την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Λήμνου κ. Ιερόθεος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον μεγαλοπρεπή και παλαιό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μύρινας, με την συμμετοχή του ιερού κλήρου, του Επάρχου κ. Άγγελου Βλάττα-Λαμπρινού, του Δημάρχου κ. Δημητρίου Μαρινάκη, του Ταξιάρχου της 88ης ΣΔΙ κ. Ιωάννου Κορρέ και πολλών εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων της νήσου με την παρουσία πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού έλαβε χώρα η μεγαλειώδης λιτάνευση της εφεστίου και θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας της επικαλουμένης «Ρούσσα», η οποία αποτελεί πνευματικό θησαύρισμα και ανεκτίμητης αξίας ιερό κειμήλιο του ενοριακού ναού. Το ιερό εικόνισμα προκάλεσε στους πιστούς αισθήματα βαθειάς κατανύξεως και ρίγη συγκινήσεως, όταν εισήλθε στον παλαιό λιμένα της Πρωτεύουσας, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της φιλαρμονικής του Δήμου Λήμνου και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ήφαιστος», που με παραδοσιακές στολές πλαισίωναν την λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου ο Σεβ. Ποιμενάρχης ανέπεμψε δέηση υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της παραμυθίας των αναγκεμένων, της θεραπείας των ασθενών και της προστασίας του ευλογημένου λαού από κάθε απειλή και ανάγκη.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του στο πλήθος τόνισε ιδιαιτέρως ότι η Παναγία μας είναι η ελπίδα του ανθρωπίνου γένους, διότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που ενεργοποίησε τα άφθαρτα δώρα της Αναστάσεως, φανερώνοντας τα έσχατα μέσα στην ιστορία.  Το πανύμνητο πρόσωπό Της, είπε, ταυτίζεται με την Εκκλησία, η οποία είναι τόπος και τρόπος καταφυγής και προστασίας κάθε πιστού στις δοκιμασίες και στις ανάγκες της ζωής του.

Η Κοίμησή Της και η εν σώματι μετάστασή της στους ουρανούς, κατέληξε, τροφοδοτεί την ελπίδα που εξαγγέλει στον κόσμο η Εκκλησία για την τελική επικράτηση της ζωής.

Ανήμερα της εορτής στον ίδιο ιερό ναό της Παναγίας στη Μύρινα, τελέστηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, Ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συλλειτουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Ιεροθέου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησίων κ. Ανδρέας στο κήρυγμά του, ανέλυσε θεολογικά το νόημα της εορτής, κομίζοντας στο πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Ο Σεβ. Λήμνου αντευχόμενος ευχαρίστησε τον παρεπιδημούντα Ιεράρχη της Πρωτόθρονης Εκκλησίας για την παρουσία του στο νησί και την συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη τον σεβασμό, την  τιμή και την αφοσίωση του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας στο Σεπτό πρόσωπό του, το οποίο επί συνεχή τριακονταετία και πλέον τηρεί αείφωτο στην οικουμένη το φανάρι της σώζουσας τον κόσμο ορθόδοξης πίστης.

Διαβάστε ακόμα