Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση – «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία

«Είμαι Αυστραλός με ελληνική καρδιά», διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά τον χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία, η οποία φιλοξενήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδος – Αυστραλίας, με Συμπροέδρους την Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Clare O’Neil, και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή, κ. James Stevens, και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φίλων της Ελλάδος, με Πρόεδρο τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Ευστάθιο (Στηβ) Γεωργανά και Αντιπρόεδρο τη Γερουσιαστή Hollie Hughes. 

Το σπουδαίο αυτό γεγονός, διά του οποίου επιβεβαιώθηκαν και επισφραγίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας που ενώνουν την Αυστραλία και την Ελλάδα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός κ. Anthony Albanese και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής, κ. Milton Dick, του Αρχηγού της Αντιπολιτεύσεως κ. Peter Dutton, του Υπουργού Μεταναστεύσεως, κ. Andrew Giles, της Υπουργού για τις υποθέσεις των Αυτόχθονων Αυστραλών, κ. Linda Burney, Πολιτειακών Υπουργών και πολλών Ομοσπονδιακών και Πολιτειακών Βουλευτών και Γερουσιαστών. Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, συνοδευόμενος από τον νέο Πρέσβη της χώρας στην Αυστραλία, κ. Σταύρο Βενιζέλο. Παρέστησαν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνιος Σαμμούτης, και πλήθος εκπροσώπων των ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, από όλη την αυστραλιανή επικράτεια. 

Υμνητικοί λόγοι για την καταλυτική συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας στην πρόοδο της Αυστραλίας, καθώς και για την αρραγή στο χρόνο ελληνοαυστραλιανή φιλία, εκφωνήθηκαν από όλους τους επίσημους, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση. Ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός, κ. Anthony Albanese, δήλωσε «επίτιμος Έλληνας» και «λάτρης οτιδήποτε ελληνικού», ενώ έκανε ειδική μνεία στην ειλικρινή φιλία που τον συνδέει με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, προς τιμήν του οποίου, εξάλλου, παρέθεσε δείπνο στην Πρωθυπουργική κατοικία το βράδυ της ιδίας ημέρας. Εξίσου, επαινετικούς λόγους για τη διαχρονική και πολύπλευρη συνεισφορά της Ελληνικής Ομογένειας, απηύθυνε η Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, κ. Peter Dutton, ο οποίος ταυτοχρόνως εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου. 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εκφώνησε εμπνευσμένη ομιλία, αναφερθείς εισαγωγικά στη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Συνέδεσε, ακολούθως, τα δύο αυτά σπουδαία γεγονότα με ένα εξίσου βαρυσήμαντο και οντολογικών διαστάσεων για τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου γεγονός, αυτό της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε συνοπτικά τη λαμπρά πορεία, διαρκούς προόδου, την οποία ακολούθησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή κατά τη διάρκεια του ενός αιώνος από την ίδρυσή της, και υπενθύμισε ότι είναι η μόνη Χριστιανική Εκκλησία σε όλη την Αυστραλία που έχει ένα ενιαίο, εθνικό σύστημα διοίκησης. «Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε την ενότητα και, κυρίως, να ομιλούμε με την ενιαία φωνή της Εκκλησίας και των Ελλήνων της πέμπτης ηπείρου», παρατήρησε.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην ιστορική διαδρομή, το έργο και τον ρόλο της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος μίλησε από καρδιάς για τη βαριά ευθύνη, εθνική και εκκλησιαστική, που ο Θεός του έταξε να επωμιστεί. «Όταν με ρωτούν τι είστε, Σεβασμιώτατε, Έλληνας ή Αυστραλός, απαντώ με υπερηφάνεια: Είμαι Αυστραλός με ελληνική καρδιά», υπογράμμισε εμφατικά και συνέχισε: «Είμαι ένας Αυστραλός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη χώρα που θεμελίωσε τη Δημοκρατία. Είμαι ένας Αυστραλός που διδάχτηκε από μικρός στο ελληνικό σχολείο ότι δεν πρέπει να αναζητεί τον πλούτο αλλά την αλήθεια. Και αυτό, μου είπαν, ονομάζεται φιλοσοφία. Είμαι Αυστραλός, αλλά η μητρική μου γλώσσα είναι η ελληνική, μια γλώσσα που ομιλείται συνεχώς για 4.000 χρόνια. Αυτή η γλώσσα περιλαμβάνει όλη την ορολογία της επιστήμης και αποτελεί επίσης τη βάση πολλών γλωσσών. Αυτή η ομιλία, την οποία ακούτε τώρα, αποτελείται κατά 50% από ελληνικές λέξεις. Είμαι Αυστραλός, αλλά εκπροσωπώ τους Ορθόδοξους Έλληνες της Ωκεανίας, πάνω από 1.000.000 ανθρώπους. Είμαι Αυστραλός, αλλά έχω υποχρέωση να διδάξω τον λαό μου να διατηρήσει τη μεγάλη ιδέα των Ελλήνων, όπως αντικατοπτρίζεται στην ελληνική σημαία. Η ελληνική σημαία έχει πέντε μπλε γραμμές και τέσσερις λευκές. Κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει μια συλλαβή αυτής της μεγάλης ιδέας των Ελλήνων: Ε-λευ-θε-ρί-α ή Θα-να-τος. Είμαι ένας Αυστραλός που προσπαθεί όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο πατρίδων μας, της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Αυτόν τον υψηλό ρόλο και την τεράστια ευθύνη ανέλαβα μετά τη μεγάλη προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και την πλούσια ιστορία των 100 χρόνων σε αυτή τη χώρα».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση και τους προσκάλεσε να συμμετέχουν στους επετειακούς εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με αποκορύφωση την Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατακλείοντας δε, ζήτησε από τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να μεταφέρει την αγάπη και την εκτίμηση όλων στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όπως ακούσατε, δήλωσα ότι είμαι Αυστραλός με ελληνική καρδιά», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Λιβάνιο, προσθέτοντας ότι «θα είμαι πολύ χαρούμενος αν, μετά από όλα αυτά που έχετε βιώσει εδώ στην Αυστραλία, επιστρέψετε στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι είστε Έλληνας με αυστραλιανή καρδιά».

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, οι συμμετέχοντες στην ξεχωριστή εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, απήλαυσαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με ήχους και χρώματα από την Ελλάδα, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. 

Διαβάστε ακόμα