Φθιώτιδος: «Η Αγάπη και η Συγχωρητικότητα απελευθερώνουν τον άνθρωπο»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της κωμοπόλεως Λιανοκλαδίου ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την Κυριακή (Μετά την Εορτή της Μεταμορφώσεως) 12 Αυγούστου, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, όπου εκήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. ΑΡχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. π. Βασίλειος Ρίζος και ο Αρχιδιάκονός π. Ευστάθιος Κατόπης.

Τους Ιερούς ύμνους των Ακολουθιών απέδωσε μικρά χορωδία υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ιωάννου Λαθύρη, τη συμμετοχή του Ιεροψάλτου κ. Παύλου Λιάσκου και των Ιεροψαλτών της Ενορίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή του δούλου που δεν συγχωρούσε και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Όπως εμείς ζητάμε από τον Επουράνιο Πατέρα μας να συγχωρήσει τα παραπτώματά μας έτσι πρέπει να συγχωρούμε κι’ εμείς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Όλοι μας αδελφοί μου είμεθα  αμαρτωλοί, κανείς δεν είναι αναμάρτητος ει μη μόνον ο Θεός και όλοι ζητούμε συνεχώς από τον Κύριο να μας συγχωρήσει και αυτή πρέπει να είναι η προσευχή μας.

Ο Κύριος μας και την ώρα που ευρισκόταν πάνω στο Σταυρό συγχώρησε τους σταυρωτές του, διότι είναι Θεός Αγάπης και αυτή την Εντολή μας έδωκε κι’ εμάς να συγχωρούμε όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαιρέτως. Αυτό το μεγαλείο της Αγάπης είναι η ψυχή του χριστιανού. Η αγάπη είναι αυτή που οικοδομεί και ελευθερώνει τον άνθρωπο.

Δείτε τριγύρω τους τοίχους των Εκκλησιών μας είναι γεμάτοι από αγίους, από ανθρώπους σαν κι’ εμάς που όμως είχαν Αγάπη και την έδιδαν στους συνανθρώπους τους.

Η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα είναι απελευθέρωση. Να μη μένουμε προσκολλημένοι στα επίγεια και φθαρτά πράγματα αλλά να μάθουμε στην ζωή μας ως παιδιά του Χριστού, του Θεού της Αγάπης, να συγχωρούμε και να προσφέρουμε Αγάπη και μακροθυμία προς όλους».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της αειμνήστου Ευαγγελίας Ρίζου, Πρεσβυτέρας  του Εφημερίου της Ενορίας π. Βασιλείου, δια την οποία ευχήθηκε ο Κύριος να της χαρίσει τον Παράδεισο και την αιώνιο ζωή και στον π. Βασίλειο τα παιδιά και τα εγγόνια της να δίδει δύναμη και παραμυθία εις το πένθος τους.

Με περισσή συγκίνηση ο π. Βασίλειος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με λόγια καρδιακά τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Ενορία αλλά και για την πατρική του στήριξη και συμμετοχή του  εις το πένθος της οικογενείας του ευχηθείς να του δίδει ο Θεός έτη πολλά, γεμάτα υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει την Θεάρεστο Αρχιερατεία του.

Μετά την διανομή και του Αντιδώρου εκ μέρους της οικεγενείας προσεφέρθη καφές και κέρασμα εις μνήμην της μακαριστής Πρεσβυτέρας Ευαγγελίας σε παρακείμενο κατάστημα.

 

Ι. Μ. Φθιώτιδος

Διαβάστε ακόμα