Ο Συνοδικός Θεσμός, ο λαός και η εκλογή Μητροπολίτη Λαρίσης

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την εκλογή νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο 5 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Οι συναντήσεις, τα τηλέφωνα και οι παρακλήσεις των τελευταίων στιγμών μεταξύ των Ιεραρχών δίνουν και παίρνουν…

Μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου, τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι για την διαδοχή ήταν αρκετά.

Σήμερα, οι διεργασίες κατέληξαν σε 3 υποψηφιότητες. Η μεν πρώτη αφορά τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, κληρικό καταρτισμένο, δυναμικό και αποφασιστικό. Την υποψηφιότητά του φέρεται να στηρίζει η πλειοψηφία των Ιεραρχών, οι οποίοι αξιολογώντας την προσωπικότητα και το έργο του π. Ιερωνύμου θα τον τιμήσουν με την ψήφο τους.

Ακολουθεί η υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Αχιλλίου Τσούτσουρα, Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Λαρίσης, η οποία προωθείται από μια άλλη ομάδα Μητροπολιτών.

Τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Μουρτζανού, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Λαρίσης, η οποία προωθείται κυρίως από 2 Μητροπολίτες έναν της Θεσσαλίας κι έναν νησιωτικής Μητρόπολης, οι οποίοι προβάλλοντας τα προσόντα του π. Ιγνατίου ζητούν τη στήριξη στο πρόσωπό του.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου μπορεί να είναι περίοπτη εκκλησιαστική επαρχία, αλλά συνάμα έχει δοκιμασθεί επί σειρά ετών από τα γνωστά εκκλησιαστικά γεγονότα που προκαλούν ακόμα και σήμερα οπαδοί του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεολόγου. Για τον λόγο αυτό το εκλεκτορικό σώμα θα πρέπει να αξιολογήσει ιδιαίτερα την προτίμησή του αναδεικνύοντας για νέο Μητροπολίτη κληρικό ο οποίος θα μπορεί να σταθεί επάξια και να είναι αποδεκτός από το σύνολο του ποιμνίου της Λάρισας.

Ευελπιστούμε από την αυριανή εκλογή το σώμα της Ιεραρχίας να εξέλθει ενωμένο και ο νέος Μητροπολίτης να εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία προς όφελος του ποιμνίου της Λάρισας και της Εκκλησίας γενικότερα.

Το βέβαιο είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πράξει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να εκλεγεί άξιος διάδοχος του Μακαριστού Ιγνατίου. Εξάλλου τα πρόσωπα που εξελέγησαν Μητροπολίτες κατά την διάρκεια της Αρχιεπισκοπικής του θητείας ήταν επιλογές μετρημένες και άξιες.

Ας μπουν στη άκρη τα προσωπικά θέλω και οι όποιες σκοπιμότητες, διότι όλοι χρωστάμε στην Εκκλησία και δεν μας χρωστά…!!!

 

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα