Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής μιλάει για τους στόχους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

“Είναι η πρώτη φορά -ίσως για πάνω από 1.200 χρόνια- που όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκπροσωπώντας πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν για να επιβεβαιώσουν την ενότητά τους καθώς και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος”. Αυτό τονίζει ο πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με τους στόχους και τη σημασία που έχει για τους χριστιανούς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1054, η οποία συγκαλείται στην Κρήτη από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου,και έχει ήδη προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

“Τα σχέδια για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου”,θα τονίσει,”ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά η ιδέα μιας Πανορθόδοξης Συνόδου συνελήφθη αρχικά πριν από εκατό περίπου χρόνια. Επί πλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, η αδιάλειπτη αφοσίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ενότητα όλων των Ορθοδόξων έχει οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της μακράς διαδικασίας”.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο, τις εργασίες της οποίας καλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 επίσκοποι που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως, κληρικοί, λαϊκοί, άνδρες, γυναίκες, θεολόγοι, παρατηρητές και ακαδημαϊκοί. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συνεδριάσουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία αφορούν την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, την Ορθόδοξη Διασπορά, την Αυτονομία και τον τρόπο της Διακήρυξης, το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα γι’ αυτόν, την σπουδαιότητα της νηστείας στην εποχή μας και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους υπόλοιπους χριστιανούς. 

amna.gr

Διαβάστε ακόμα