Eκδήλωση του ΠΕΘ Αιτωλ/νιας επί την εορτή των Τριών Ιεραρχών (ΦΩΤΟ)

   Τρείς Ιεράρχες. Μόνο και μόνο η απλή αναφορά στο όνομα των μεγάλων αυτών Αγίων της Εκκλησίας μας είναι αρκετή για αναμοχλεύσουμε συνειδητά την ανεκτίμητη προσφορά τους στα γράμματα και την παιδεία. Δεν είναι τυχαίο που ορίστηκαν να είναι προστάτες της ελληνικής παιδείας. Μιας παιδείας ταλαιπωρημένης, βασανισμένης από τα «άγαρμπα χέρια» πολιτικών συνθηκών και ιδεολογιών. Μιας παιδείας που από πεδίο γνώσης και ευγενούς άμμιλας κατέληξε απλά σήμερα εργαστήριο πειραματισμών. Μιας ασταθούς παιδείας που αντί να ξεκαθαρίζει μπερδεύει. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν ζούσαν σήμερα οι Τρείς Ιεράρχες και διέθεταν τα σύγχρονα μέσα της εποχής πόσο καλό θα είχε να προσφέρουν στα σύγχρονα παιδιά.

Ο  Μέγας Βασίλειος. Η αλύγιστη ψυχή μπροστά σε κάθε είδους κοσμική εξουσία. Κάποτε, ο αυτοκράτορας Ουάλης, που υποστήριζε τους Αρειανούς, του έστειλε τον επίτροπό του Μόδεστο. Ο αυτοκρατορικός απεσταλμένος τον φοβέρισε με δήμευση της περιουσίας του, εξορία και μαρτυρικό θάνατο. Ατάραχος, ο Βασίλειος απάντησε:
– «Λίγα τριμμένα ρούχα και κάμποσα βιβλία αποτελούν όλη μου την περιουσία· επομένως δεν φοβάμαι τη δήμευση. Την εξορία δεν τη λογαριάζω, γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο είμαι παρεπίδημος. Ούτε τα μαρτύρια φοβούμαι, γιατί τον θάνατο θεωρώ ως ευεργέτη, επειδή θα με οδηγήσει πιο γρήγορα στον Θεό.»
– «Κανένας άλλος επίσκοπος δεν μου μίλησε έτσι», είπε θυμωμένος ο Μόδεστος.
– «Δεν θα μίλησες ποτέ με πραγματικό επίσκοπο», του ανταπάντησε ο Βασίλειος.

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, με καθοριστική συνεισφορά στη διατύπωση του δόγματος της Αγίας Τριάδας, ενώ συνέταξε και Θεία Λειτουργία («Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου»).

Σε όλη τη σύντομη ζωή του αγωνίστηκε για την ενότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαστιζόταν στην εποχή του από θεολογικές έριδες σχετικά τις δοξασίες του Αρείου. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών .

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ο ποιητής. Μιας και όλα του τα έργα έχουν ποιητικό ύφος. Ο Άγιος με το μεγάλο παράδειγμα. Όταν βρέθηκε σε αμφισβήτηση προτίμησε να εγκαταλείψει τον πατριαρχικό θρόνο και να αποσυρθεί στην ησυχία του όπου και εκοιμήθη το 391 μ.Χ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας, Οικουμενικός Δάσκαλος κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Η Εκκλησία τον ονόμασε Χρυσόστομο για την ωραιότητα των λόγων του, ενώ για τη ρητορική δεινότητα ονομάστηκε «Δημοσθένης του Χριστιανισμού». Δεν δίστασε να αντιταχθεί και προς την αυτοκράτειρα Ευδοξία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο φορές. Στη δεύτερη εξορία του, καθ’ οδόν προς τα Κόμανα του Πόντου πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 407, σε ηλικία 60 ετών. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναδείχθηκε σε μέγιστο εκκλησιαστικό συγγραφέα. Το έργο του είναι εντυπωσιακό, τόσο σε έκταση, όσο και σε θεολογική πληρότητα. Αποτελείται από ομιλίες, πραγματείες και επιστολές. Το πιο γνωστό έργο του στον πολύ κόσμο είναι η Θεία Λειτουργία (Λειτουργία του Χρυσοστόμου), που τελείται κατά κύριο λόγο κάθε Κυριακή στις Εκκλησίες. Δόξα τῷ Θεῷ Πάντων Ἔνεκεν, ήταν τα τελευταία του λόγια.

Το τοπικό παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας  της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, τιμώντας λοιπόν τους γίγαντες αυτούς της Ορθοδοξίας και εκμεταλλευόμενοι την παρουσία στην πόλη του Αγρινίου την παρουσία του πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Ομιλητής ήταν ο Σεβαστός Καθηγούμενος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα « Οι Τρείς Ιεράρχες ως Νηπτικοί Πατέρες και Προστάτες της Παιδείας» .

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήυθυνε ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Πρόεδρος του τοπικού παρατήματος  Αιτωλοακαρνανίας  της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, ο οποίος εστίασε στην αιτία που καθιερώθηκε η εορτή των γραμμάτων και ως προστάτες οι Τρείς Ιεράρχες. Στη συνέχεια χαιρετισμό απύθυνε ο σχολικός σύμβουλος των καθηγητών Μαθηματικών κ. Νάκος, ο οποίος εγκωμίασε χαρακτηριστικά τον Μέγα Βασίλειο για τη Βασιλειάδα, τον Άγιο Γρηγόριο για τα ποιητικά του έργα και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο για τον χρυσό λόγο με τον οποίο σαγήνευε τα πλήθη.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στους Τρείς Ιεράρχες. Ειδικότερα, ανέπτυξε τον Βίο τους ως προς την ησυχαστική αναζήτηση την οποία είχαν και οι τρεις. Αντί, να φερθούν όπως άρμοζε στη θέση τους. Σημείωσε ότι μόνο με την νοερά προσευχή ο άνθρωπος συναντά τον Θεό. Η δε κατάνυξη καθίσταται το αποτέλεσμα την καρδιακής και νοερής συμμετοχής του ανθρώπου στη Θεία Χάρη. Μέσα δε από την κατάνυξη επέρχεται η κάθαρση και η συνάρτηση θεωρία και πράξεως. Ως προς την παιδαγωγική προοπτική των Τριών Ιεραρχών υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η παιδεία οφείλει σε κάθε εποχή να είναι θεοκεντρική και θεανθρώπινη. Δηλαδή, να οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον Θεό. Σήμερα δε που υπάρχουν όλα τα μέσα της τεχνολογικής εξέλιξης, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι να είναι παιδαγωγοί. Αναφέρθηκε εκτενώς και στην εσωτερική πάλη με τον διάβολο και τις δοκιμασίες ενώ έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος καλύτερες ημέρες.

Στη συνέχεια, η παιδική χορωδία των ενοριών του Καινούριου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου, παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα με ύμνους από την εορτή και παραδοσιακά τραγούδια.

Την δε εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Άγιο Καθηγούμενο για την παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία όλες αυτές τις ημέρες, εξέφρασε ένα προβληματισμό για τις αιτίες, τις ζωτικές αιτίες που οδήγησαν στην έκπτωση της παιδείας μας σήμερα και την ευθύνη του καθενός απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κοσμάς, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αιτωλοακαρνανίας και πνευματικό τέκνο του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

Διαβάστε ακόμα