«Τάμα του Έθνους»: Μια παλιά και σκοτεινή ιστορία

Το «τάμα του έθνους», το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έδωσε εντολή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αποσύρουν τις υπογραφές τους από την σχετική ερώτηση στην Βουλή,  είναι μια παλιά και σκοτεινή ιστορία που έχει τις ρίζες της σε… μαύρες περιόδους της Ελλάδας.

Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος λίγους μήνες από την στιγμή που έκανε το πραξικόπημα εξήγγειλε την ανέγερση εκκλησίας στα Τουρκοβούνια ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους.

Το σχεδιό του ήταν να δημιουργηθεί έας ναός  που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα και ουσιατικά επανάφερε  την ιδέα που είχε εκφραστεί για πρώτη φορά το 1829 στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Αργος.

Δημιουργήθηκε «Ειδικό Ταμείο» για τη συγκέντρωση πόρων και η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ μεγάλη καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκαν πάνω από 450 εκατ. δραχμές. Από αυτα όμως τα χρήματα ως δια μαγείας χάθηκαν τα 406 εκατ.. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 26 Ιανουαρίου του 1974 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί».

Το ζεύγος Αναγνωστοπούλου

Απάντηση για το που πήγαν αυτά τα χρήματα δεν δόθηκε ποτέ και το θέμα είχε ξαναμπεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μέχρι την στιγμή που  ένας πλούσιος επιχειρηματίας από τα Καλάβρυτα και η γυναίκα του, το ζεύγος Αναγνωστοπούλου, αποφάσισαν να διαθέσουν όλη τους την περιουσία στην δημιουργία του καθεδρικού ναού του Σωτήρος στο Αττικό Άλσος μέχρι το 2021.

Αρχικά είχαν συζητήσει το θέμα με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και είχαν αποφασίσει πως η κατάλληλη τοποθεσία θα ήταν το Αττικό Άλσος. Επίσης τέθηκε και η προυπόθεση πως ο ναός θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάρτιο του 2021 όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια απο την Ελληνική Ανεξαρτησία. Το ζήτημα επανήλθε και στις αρχές του 2015 στην Ιερά Σύνοδο η οποία αποφάσισε «την ανέγερση μεγάλου Συνοδικού Κέντρου Πνευματικής Παραδόσεως, με μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό, μάλιστα εις εκπλήρωσιν του Τάματος του Έθνους».

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει δημιουργηθεί και το σωματείο «Οι Φίλοι του Τάματος Του Έθνους». Τα μέλη μέσω εκδηλώσεων που πραγματοποιούν, μέσα απο την ιστοσελίδα που διαθέτουν αλλά και μέσω του περιοδικού «Φωτεινὴ Γραμμὴ» που εκδίδουν και το οποίο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διανέμεται σε όλη την χώρα προσπαθούν να ενημερώσουν τους πιστούς για την κατασκευή του μεγαλεπήβολου αυτού ναού στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Η  περιουσία του ζεύγους Αναγνωστόπουλου ξεπερνάει τα 15 εκ. ευρώ. Μάλιστα το 2013 από την πώληση ενός «φιλέτου» στο κέντρο της Αθήνας, εξασφαλίστηκαν τα πρώτα 3,5 εκ. ευρώ που θα δίνονταν προκειμένου οι μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά.

Η πρωτοβουλία των βουλευτών

Και αυτή η προσπάθεια δεν προχώρησε με τα μέλη του σωματείου που δημιουργήθηκε να μιλούν για σατανικά εμπόδια πίσω από τις καθυστερήσεις.  Ετσι φτάσαμε στις 13 Φεβρουαρίου του 2016 οπου 18 βουλευτές το επανέφεραν καταθέτοντας την επίμαχη ερώτηση στην Βουλή και στο αιτιολογικό που είχαν καταθέσει τόνιζαν πως η δημιουργία του ναού αποτελεί πάγιο αιτημα των απόγονων των ηρώων του 1821 και της εκκλησίας.

Οι απορίες της κατάθεσης της συγκεκριμένης ερώτησης από τους βουλευτές της ΝΔ ήταν πάρα πολλές καθώς υπήρχαν πολλοί που έλεγαν πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν αρμόζει στον δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος και συνδέεται με σκοτεινές εποχές της Ελλάδας. Χαρακτηρηστικό είναι πως ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει και βουλευτές της Χρυσής Αυγής πριν από τέσσερα χρόνια. Τελικά την λύση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σημερινή  εντολή αποχώρησης των βουλευτών του από την συγκεκριμένη ιστορία. Για την ιστορία την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές: Οι Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Βλάσης, Γ. Γιακουμάτος, Στ. Γιαννάκης, Θ. Δαβάκης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κατσαφάδος, Δ. Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Β. Μπασιάκος, Χρ. Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη, Κ. Σκρέκας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

 

eleftherostypos.gr

Διαβάστε ακόμα