Πλήθη πιστών στον Εσπερινό του Αγ. Νικολάου Καλλιθέας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη προσέλευση πιστών,που έσπευσαν να προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα του πολύ δημοφιλούς Αγ. Νικολάου, έλαβε χώραν ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο προϊςτάμενος Αρχιμ. Νικόλαος Κλάδης και οι ιερείς του Ναού. Επίσης έλαβαν μέρος και πολλοί προσκυνηταί κληρικοί.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή από το Απολυτίκιο του εορταζομένου Αγίου.

Ο Αγ. Νικόλαος,που τιμάμε απόψε την μνήμη του,είπε,ήταν μια ολοκληρωμένη εν Χριστώ προσωπικότητα,αν και δεν είχε μεγάλη κατά κόσμον μόρφωση. Και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητός του περιγράφονται επιγραμματικά στο Απολυτίκιό του.
Ο άρτιος και ολοκληρωμένος εν Χριστώ άνθρωπος,δηλ. ο άγιος είναι σωστός και συνεπής :
α. Στην σχέση του προς τον Θεό.
β. Στην σχέση του με τους ανθρώπους
γ. Στην σχέση του με τον εαυτό του.
1. Ως προς την σχέση του με τον Θεόν ήταν ” κανών  πίστεως “. Η πίστη είναι η γέφυρα,που μας ενώνει με τον Θεό. Σήμερα πνέει ένας άνεμος φανερής ή υποφώσκουσας αθεΐας, που θέλει να παρασύρει τα πάντα. Όμως οδηγεί τους ανθρώπους στην απογοήτευση. Χωρίς πίστη στον Θεό δεν μπορεί κανείς να βρεί νόημα στην ζωή του. Μια ζωή,που ενεδρεύει, άλλωστε ο θάνατος,που για τον άπιστο θεωρείται μιά εκμηδένιση.
2. Στην σχέση του με τους ανθρώπους ήταν ” εικών πραότητος “. Ο άνθρωπος ο ολοκληρωμένος εν Χριστώ είναι εσωτερικά ειρηνικός και ισορροπημένος. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει με πραότητα τους ανθρώπους. Να αντιπαραθέτει στους θυμούς και τα νεύρα των άλλων την γλυκύτητα, την καλωσύνη και την αγάπη,προσπαθώντας να βρει ελαφρυντικά για τον άλλο. Αυτή η πραότητα δεν είναι θέμα χαρακτήρος,αλλά εμπνέεται από το αποστολικόν : ” ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη “. ( Εφεσσίους δ, 2 ). Μόνο σε θέματα πίστεως ήταν άτεγκτος.
3. Ο Αγ. Νικόλαος,όμως δεν παραμελούμε την εσωτερική του καλλιέργεια με την Χάρη του Θεού. Γι ‘ αυτό ήξερε να χαλιναγωγεί κάθε άτοπη εσωτερική κίνηση. Έμεινε ταπεινός παρά τον ενθουσιασμό των πιστών όταν ανεδείχθη επίσκοπος και επέτυχε ” τη ταπεινώσει τα υψηλά”. Έμεινε ελεύθερος από την φιλαργυρία και την πλεονεξία,
που είναι ” ρίζα πάντων των κακών ” ( Α Τιμ. στ, 10 ). Ο Αγ. Νικόλαος δεν απέκτησε περιουσία,αλλά και την περιουσία,που κληρονόμησε από την πλούσια οικογένειά του την μοίρασε στους φτωχούς και επέτυχε ” τη πτωχεία τα πλούσια “. Γι ‘ αυτό και ανεδείχθη ” εγκρατείας διδάσκαλος “.

Να,λοιπόν,τι σημαίνει ολοκληρωμένη εν Χριστώ προσωπικότητα ! Ας ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους ο Αγ. Νικόλαος ως φάρος φωτεινός να μας φωτίζει να κατευθύνουμε και εμείς το πλοίο της ζωής με ασφάλεια ανάμεσα στις πολλές συμπληγάδες των καιρών και να ανοίγουμε την καρδιά μας στην Χάρη του Αγ. Πνεύματος,ώστε ” η πίστη,η πραότης και η εγκράτεια ” οι καρποί αυτοί του Αγ. Πνεύματος να αναπτύσσονται και μέσα μας.

Διαβάστε ακόμα