Εγκαίνια στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Μεσσηνίας
14 Απριλίου 2018 Κοινοποιήστε

Εγκαίνια στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Μεσσηνίας

Εγκαίνια στα ανακαινισμένα κτηριακά συγκροτήματα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Μεσσηνίας, θα πραγματοποιηθούν αύριο 15 Απριλίου 2018.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της κτητορικής επιγραφής του Μοναστηριού.

Η Ιερά Μονή Βελανιδιάς είχε υποστεί σοβαρές κτηριακές φθορές από το φονικό σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα.

Η αποκατάσταση των κτηρίων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (2007 – 2013), με προϋπολογισμό 445,000 ευρώ.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και επίβλεψης την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η Μονή συνδέθηκε στενά με τους Αγώνες του Έθνους εναντίον του τουρκικού ζυγού, υπήρξε ορμητήριο αγωνιστών και στήριξε οικονομικά τον Αγώνα. Το 1825 είχε υποστεί ολική καταστροφή από τον Ιμπραήμ, ενώ σε αυτή εκάρη μοναχός ο Παπαφλέσσας (Γρηγόριος Δικαίος).

Από το 1966 η Μονή είναι γυναικεία, στερείται σήμερα μοναζουσών και διοικείται από Διαχειριστική Επιτροπή. Στο δραστήριο Πρόεδρο αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ. Χριστοφόρο Νταμάτη οφείλεται η σημερινή εικόνα του Μοναστηριού, ο οποίος με ζήλο και προσωπικό αγώνα επιμελήθηκε τον εσωτερικό εξοπλισμό όλων των χώρων.

 

Εκτύπωση