Bιβλίο για την αγία μορφή της Ἡγουμένης Πελαγίας της Μονής Προφ. Ιωήλ Καλαμάτας

   Για πρώτη φορά εκδίδεται βιβλίο για τον ασκητικό βίο της μακαριστής Ηγουμένης της Μονής του Προφήτου Ιωηλ Καλαμάτας Πελαγίας Κατσώνη (1931-2007).

   Το βιβλίο συνέγραψε ο Θεολόγος και Διδάκτορας Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Π. Μπουγάς και φέρει τον τίτλο: Ἡγουμένη Πελαγία Κοτσώνη Ἡ Γερόντισσα τῆς ὑπομονῆς.

   Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρει μεταξύ άλλων για την Γερόντισσα Πελαγία: «Η μακαριστή πρώτη Ηγουμένη και Κτήτωρ της Μονής του Προφήτου Ιωήλ Καλαμάτας Πελαγία Κοτσώνη, της οποίας ο ασκητικός βίος σκιαγραφείται στην παρούσα έκδοση, προβάλλει εποικοδομητικά το γνήσιο πνεύμα του μοναχισμού σ’ έναν κόσμο, συνεχώς μεταβαλλόμενο και αποτελεί συγχρόνως ένα ζωντανό παράδειγμα για τον κάθε αγωνιζόμενο χριστιανό.

   Η αείμνηστη Γερόντισσα απέδειξε με τον αγώνα και την υπομονή της ότι το Μοναστήρι μπορεί να γίνει ένας οργανισμός, ένα σώμα, μία «μικρή» Εκκλησία, όπου το ατομικό θέλημα υποτάσσεται στο εκκλησιαστικό θέλημα και η ατομική συνείδηση εξουδετερώνεται από την εκκλησιαστική…, η οποία βρίσκεται εν πορείᾳ πρὸς την Βασιλεία του Θεού ποὺ η Γερόντισσα Πελαγία αγωνίστηκε να πετύχει με την επὶ γης ζωή της. Μία ζωή, η οποία περιγράφεται με όσο τον πλέον αυθεντικό και ανάγλυφο τρόπο στο παρόν βιβλίο».

   Στο πόνημα καταγράφεται με απλό τροπο η ζωή της Ηγούμενης Πελαγίας Κοτσώνη της Κτητόρισσας της Μονής του Προφήτου Ιωήλ Καλαμάτας.

   Η Γερόντισσα Πελαγία ήταν γεμάτη αγάπη προς όλους με αμνησίκακη καρδιά μικρού παιδιού. Από την φύση της ήταν καλλιτέχνης. Αγαπούσε πολύ την νοικοκυρεμένη δουλειά, ο,τι έπιανε στα χέρια της το έκανε με μεράκι τέλεια. Ήταν μέσα σε όλα χωρίς να ασχολείται με όλα. Διακονούσε τους πάντες τα-πεινά και αθόρυβα ως η τελευταία. Πάντα φιλόξενη υποδεχόταν όλους το ίδιο, με την ίδια αγάπη και απλότητα. Φερόταν στους άλλους με ευαισθησία και λεπτότητα και μόνο στον εαυτό της ήταν αυστηρή. Χαμογελαστή και πάντα ακούραστη στεκόταν στο πλευρό του καθενός ακούγοντας υπομονετικά το πρόβλημά του, συμπάσχοντας μαζί στον πόνο του και μοιραζόταν την χαρά του. Είχε βαθειά πίστη στον Θεό και τέλεια εμπιστοσύνη στην Θεία Πρόνοια. Ουδέποτε απελπιζόταν. Η ελπίδα στον Θεό Πατέρα την συνόδευε σε όλη της την ζωή. Σιωπηλή και υποχωρητική ακόμη και όταν αδικείτο. Άσκησε σε μεγάλο βαθμό την μοναχική ξενιτεία. Παρ’ ότι το σπίτι της απείχε λίγα χιλιόμετρα από το Μοναστήρι δεν το είχε επισκεφθεί 40 ολόκληρα χρόνια. Όταν κάποτε χρειάστηκε να πάει ζήτησε από ξένους να την καθοδηγήσουν. Με θαυμαστή συνέπεια τήρησε την ακτημοσύνη που υποσχέθηκε προσφέροντας τα πάντα για τους άλλους και κρατώντας μόνο τα απαραίτητα για τον εαυτό της. Αγαπούσε την εργασία γι’ αυτό «εξαγοραζόμενη τον καιρό» κρατούσε πάντα ένα εργόχειρο στα χέρια της. Πάντα ευγνώμων συγκινείτο με την παραμικρή βοήθεια και προσφορά των ανθρώπων. Θεό για όλα. Αγωνίσθηκε πολύ με φιλότιμο αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση. Αναλώθηκε για την πνευματική πρόοδο των αδελφών και την ίδρυση του τότε Ησυχαστηρίου. Αγαπούσε την συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες και επεδίωκε ανελλιπώς αυτήν τόσο για την ίδια, όσο και για τις. Έδωσε τα πάντα στον Θεό και υπέμεινε πειρασμούς και θλίψεις. Όλοι όσοι την γνώρισαν αγάπησαν το πλήρες αγάπης, διακρίσεως, απλότητος, και ταπεινώσεως σεβαστό πρόσωπο της. Ο υποδειγματικός της βίος θα είναι πάντοτε η σιωπώσα και ζώσα παραίνεσις για όλους τους χριστιανούς.

   Η Γερόντισσα Πελαγία Κοτσώνη, έχει αναγνωριστεί στην συνείδηση των πιστών ως η Κτητόρισσα και Ηγουμένη της Μονής του Προφήτου Ιωὴλ Καλαμάτας και μάλιστα τρεις φορές Κτητόρισσα την πρώτη όταν ανακαίνισε το Μοναστηράκια στον Κάμπο και στην συνέχεια έφυγε από αυτό και ανήγειρε υποτυπώδη κτίσματα σε ένα περιβόλι στα Γιαννιτσάνικα και άρχισε την κατασκευή του Ησυχαστηρίου, την δεύτερη όταν ανοικοδόμησε το πρώτο Ησυχαστήριο και την τρίτη όταν μετά τους σεισμούς του 1986 ανοικοδόμησε εκ θεμελίων πάλι το τότε ονομαζόμενο Ησυχαστήριο.

   Υπήρξε ασκητική ύπαρξη, πέλαγος φιλανθρωπίας, αγάπης, αφιλοχρηματίας και καλωσύνης. Με την μοναστική πολιτεία της, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των υπό αυτή μοναζουσών και όλων όσοι την γνώριζαν εντός και εκτός Ελλάδος. Θα μείνει πάντα στην συνείδηση των Ορθοδόξων πιστών Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο του νέου βιβλίου του Ιωάννου Μπουγά.

 

Διαβάστε ακόμα