2η Ημέρα Εργασιών του 1ου Συνεδρίου Βιοηθικής του Οικ. Πατριαρχείου

Το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, συνεχίστηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες ξεκίνησαν με σύντομη προσευχή, από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο,  με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, του οικείου ΠοιμενάρχουΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΡεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, του Πανοσιολογιωτάτου Μ. Ιεροκήρυκος κ. Παναρέτου, του Εντιμοτάτου κ. Εμμανουήλ Χνάρη, Βολευτή Ρεθύμνου, του Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Εξάρχου κ. Σταύρου Αρναουτάκη, Περιφεριάρχη Κρήτης, πλήθους ακαδημαϊκών, κληρικών, μελών μοναστικών αδελφοτήτων και ενδιαφερομένων από την τοπική κοινωνία και ευρύτερα.

Κατά την πρώτη συνεδρία, με τίτλο «Βιοηθικές προκλήσεις των εφαρμογών της σύγχρονης ιατρικής» και υπό την προεδρία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΙεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσίασαν την εισήγησή τους, οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, και Ελλογιμώτατος κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής στην ίδια Σχολή. Ακολούθως, στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Διαλεγομένη Βιοηθική» και υπό την προεδρία του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, ομίλησαν οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων μαζί με τον Εντιμότατο κ. Γεώργιο Όλοφσον, Εντιμολογιώτατος Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, και Ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής της αυτής Σχολής.

Μετά το γεύμα στη φιλόξενη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, ακολούθησε η τρίτη θεματική συνεδρία με τίτλο «Βιοηθικά διλήμματα της πανδημίας» και υπό την προεδρία του Ελλογιμωτάτου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά την οποία ομίλησαν οι: Εντιμολογιώτατος Άρχων Πρωτοασηκρήτης κ. Σωτήριος Τσιόδρας (διαδικτυακά), Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ελλογιμώτατος κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και Πανασιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Μαρούδας, διδάκτωρ Θεολογίας. Τέλος, παρουσιάστηκαν κατά την τετάρτη συνεδρία, με τίτλο «Οι διαστάσεις της ανακουφιστικής φροντίδας στη Βιοηθική» και υπό την προεδρία του Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος ΙερομνήμονοςΔρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, οι ομιλίες των Αιδεσιμολογιωτάτου Πρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Raduca, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου, Ελλογιμωτάτης κ. ΦερενίκηςΠαναγοπούλου-Κουτνατζή, Καθηγητρίας του Παντείου

Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και Ελλογιμωτάτου κ. Μιλτιάδη Βάντσου, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Οι περιεκτικές Εισηγήσεις, οι οποίες προσέγγισαν τρέχοντα και λίαν επίκαιρα θέματα Βιοηθικής, πάντοτε με αναφορά στις θέσεις της Ορθόδοξης Ανθρωπολογίας και στην κεντρική θεολογία του απολύτου σεβασμού της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των όλων παρόντων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, το σώμα των συνέδρων ομοφώνως αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σεβασμού και συγχαρητηρίων προς την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 32 ετών από την ημέρα της εκλογής του ως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου.

Διαβάστε ακόμα