Σύναξη Εκπαιδευτικών προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στην Ι. Μ. Γλυφάδας

 Στις 30 Ιανουαρίου 2018 η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β, διοργάνωσε εορταστική Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών – προστατών Αγίων της παιδείας, αφιερωμένη στους σημερινούς λειτουργούς της παιδείας, τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, της Μητροπολιτικής της περιφέρειας. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, με τη συμμετοχή περίπου 200 εκπαιδευτικών, είχε ως  κεντρικό θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες ως Παιδαγωγοί της Νεότητας». Παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου, Κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας, Σύμβουλοι, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, Κατηχητές, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

         Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παύλος τέλεσε δέηση και καλωσορίζοντας τους Συνέδρους επεσήμανε ότι φέτος είναι η 15η ετήσια Σύναξη Εκπαιδευτικών που διοργανώνεται από τη Μητρόπολή μας, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών. Στη συνέχεια σκιαγράφησε τον σκοπό για τον οποίο που πραγματοποιούνται αυτές οι Συνάξεις, που είναι ο προβληματισμός για θέματα σύγχρονα της παιδείας, μέσα από την συμβολή των τριών εορταζομένων Ιεραρχών στην Παιδαγωγία, αλλά και μέσα από την θυσιαστική αγάπη του διδασκάλου προς τον μαθητή. Αναρωτήθηκε επίσης, μέχρι πότε ακόμη θα διατηρηθεί ο θεσμός της τιμής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών των  Γραμμάτων και της Παιδείας. Και επεσήμανε, ότι σε μια εποχή που η γνώση διαστρέφεται και προτρέχει της εκπαίδευσης με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο κτλ.),  οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα άλλα τους καθήκοντα καλούνται να διορθώσουν αυτή την διαστρέβλωση.

         Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, Ελλογιμώτατος Καθηγητής Παιδαγωγικών κ. Γεώργιος  Αραβανής, ο οποίος με γλαφυρό, σύντομο, άμεσο, εύστοχο και βιβλιογραφικά κατοχυρωμένο λόγο, ανέπτυξε το θέμα που απασχόλησε την φετινή Εκδήλωση.  Μίλησε για το νόημα της εορτής, που είναι η ενότητα και η σύζευξη της Ελληνικής παιδείας και της Χριστιανής πίστης. Είναι ο πλούτος  της παιδείας μέχρι τις μέρες μας,  όπως αντλήθηκε από τον θησαυρό της ελληνορθόδοξης γνώσης και παράδοσης, που μας δίδαξαν με τη ζωή τους και τα έργα τους οι τρεις Ιεράρχες. Παρουσίασε στοιχεία από τον βίο των τριών Ιεραρχών, τόνισε την συμβολή των μητέρων τους, τις πλούσιες σπουδές τους αλλά και τις ιδιαίτερες δεξιότητες στις οποίες διακρίθηκαν. Επικεντρώθηκε επίσης σε αναφορές και πατερικά χωρία, από τα έργα των τριών μεγάλων Φωστήρων, με αναγωγές στα σύγχρονα προβλήματα της παιδείας και υποδείξεις για την ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων.

    Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων Εκπαιδευτικών και Κατηχητών. Τον γενικό συντονισμό της συζήτησης είχε ο π. Αντώνιος Χρήστου, Γραμματεύς του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα, που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αγάπης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους συμμετέχοντες.

Ι. Μ. Γλυφάδας

Διαβάστε ακόμα