Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αλίμονο σε εκείνους που θα διχάσουν την κοινωνία μας»


Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου λειτούργησε την Κυριακή 27/9 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από τους Κληρικούς της ενορίας και από ικανό αριθμό πιστών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, σύμφωνα με το οποίο, ο Κύριος άρχισε να διδάσκει τον λαό, στην λίμνη Γενησσαρέτ, «ένα λαό με απλή καρδιά, που διψούσε για Δικαιοσύνη. Αυτός ο λαός ένιωσε ότι ο Χριστός τους εκφράζει και πίστευαν ότι διδάσκει την Αλήθεια. Συνήθως, οι απλοί άνθρωποι, του μόχθου, είναι και πρόσωπα προσφοράς και θυσίας. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Πέτρος, στο πλοιάριο του οποίου επιβιβάστηκε ο Κύριος, για να απευθυνθεί στα πλήθη. Όταν ολοκλήρωσε την διδασκαλία Του, ο Χριστός επετέλεσε το θαύμα, που ήταν καρπός της Θείας Δυνάμεώς του και της υπακοής του Πέτρου, ο οποίος υπερνίκησε τη λογική του. Ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης κατάλαβαν ότι ο Κύριος δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο και στην πρόσκλησή Του εγκατέλειψαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν, συγκροτώντας τον πρώτο πυρήνα των Μαθητών Του».

Κατά τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, «η διήγηση αυτή μας βοηθά να εννοήσουμε τί είναι η Εκκλησία και ποιοι Την συγκροτούν. Την Εκκλησία συγκροτεί ο απλός λαός. Δεν ανήκουμε στην άρχουσα τάξη. Δεν συγκροτούν την Εκκλησία οι πλούσιοι ή οι δήθεν μορφωμένοι. Την Εκκλησία συγκροτούν όσοι με απλότητα και καθαρή καρδιά προσεγγίζουν την αλήθεια της πίστεως. Αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι και σήμερα, προσφέρονται στο έργο της Εκκλησίας, με ανιδιοτέλεια, με διάθεση προσφοράς και θυσίας, και είναι έτοιμοι να αναλάβουν ιεραποστολικά καθήκοντα, εισερχόμενοι στην Ιερωσύνη. Ιδιαίτερα στην εκκοσμικευμένη εποχή μας, όπου κυριαρχούν ο ορθολογισμός και ο δικαιωματισμός, συνιστά θαύμα, να ελκύονται άνθρωποι, με ικανότητες, αλλά και καθαρή καρδιά, που εμπιστεύονται τον Χριστό και δίνουν τα πάντα για να Τον υπηρετήσουν. Έτσι συγκροτείται το Σώμα του Χριστού, η Εκκλησία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «στην πατρίδα μας, τούτην περίοδο, αναμετρώνται πολλά πράγματα. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που αποτελεί παιδαγωγία Θεού. Φθάσαμε στο αποκορύφωμα του εξορθολογισμού και εκκοσμίκευσης. Πιστέψαμε ότι δεν μας χρειάζεται, πλέον, ο Θεός και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και ήρθε ο αόρατος εχθρός, για να μας προσγειώσει στην ωμή πραγματικότητα. Πρόκειται για την παιδαγωγία της ταπείνωσης, που απαιτεί ενότητα και ελπίδα στο έλεος του Θεού, για να την υπερβούμε. Η Εκκλησίας μας έκανε την μεγαλύτερη οικονομία, υπερασπιζόμενη την ζωή ως πολύτιμο δώρο το Θεού. Όλοι αναγνώρισαν την θυσία της Εκκλησίας και την συμβολή Της στην ενότητα. Όμως, έρχονται κάποιοι, που θέλουν να εμφανίζονται «σοφοί, ειδήμονες, αυτοί που τα ξέρουν όλα», και επεμβαίνουν στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Όμως, πάνω στην Αγία Τράπεζα συντελείται το θαύμα των θαυμάτων. Ο Χριστός γίνεται ένα μαζί μας. Άνθρωποι άγευστοι του θαύματος, πώς να πιστέψουν σ’ αυτό; Άνθρωποι άγευστοι της καρδιάς, πώς να προσεγγίσουν την καρδιά των πιστών; Άνθρωποι δήθεν της λογικής και της επιστήμης, που, όμως, οδήγησαν σε αδιέξοδα την ανθρωπότητα, σαν κι αυτό που υφιστάμεθα σήμερα. Ο Χριστός και πάλι διασώζεται στον απλό λαό και είναι προς τιμήν των κυβερνώντων, που δεν διανοούνται να επιβάλουν κανόνες και νόμους στην Θεία Λατρεία. Δεν το έκαναν και πιστεύω ακλόνητα ότι δεν θα το κάνουν κι ας υπάρχουν οι καλοθελητές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, που βρήκαν την ευκαιρία να πολεμήσουν, για άλλη μια φορά, Τον ίδιο τον Χριστό, στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Η απάντηση έρχεται από εμάς τους Κληρικούς, που επί αιώνες, ουδέποτε βλαφθήκαμε από την Θεία Κοινωνία. Είναι η ζωντανή μας εμπειρία, που κοινωνούμε σε κάθε Θεία Λειτουργία, αλλά και του απλού λαού, που βιώνει το θαύμα της Ευχαριστίας. Όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν μαγικά. Ορθώς πράττουν όσοι φορούν τις μάσκες και προφυλάσσουν εαυτούς και αλλήλους. Είναι μια αναγκαιότητα. Στον Ναό δεν λειτουργεί τίποτα μαγικά. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα και το κάνουμε, γιατί είμαστε συγκροτημένο Σώμα, που ενώνουμε και δεν διχάζουμε την κοινωνία. Αλίμονο σε εκείνους που θα επιχειρήσουν να διχάσουν την κοινωνία μας. Θα έχουν διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα… να κρατήσουμε την ενότητά μας, με εμπιστοσύνη στους Ποιμένες. Μην παρασυρθείτε. Ακούστε τον λόγο της Αλήθειας, του μέτρου και αποφύγετε τις ακρότητες».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε σε Αναγνώστη, τον μαθητή της Β΄ Λυκείου Ευστάθιο Ευαγγέλου, στέλεχος του νεανικού έργου της ενορίας, που συμβάλλει στην επιτυχή λειτουργά και της θερινής μας κατασκήνωσης στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

 

 

Διαβάστε ακόμα