Η Γαστούνη εόρτασε τους Πολιούχους της (ΦΩΤΟ)
10 Μαρτίου 2016 Κοινοποιήστε

Η Γαστούνη εόρτασε τους Πολιούχους της (ΦΩΤΟ)

 

Mε Θρησκευτική ευλάβεια, Ιερή κατάνυξη,καθώς επίσης και τον προσήκοντα σεβασμό, όπως άλλωστε αρμόζει στην λατρευτική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, εορτάστηκε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ε.έ. με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Γερμανού, η Ιερή μνήμη των δύοΝεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου των εν Γαστούνη μαρτυρησάντων και ταφέντων,πριν από τριακόσια ολόκληρα χρόνια κατά το έτος 1716. Τότε ακριβώς που όλα τα σκιαζε η φοβερά και τα πλάκωνε η σκλαβιά… των Οθωμανών Τούρκων στην Γαστούνη και στην Πελοπόννησο. Μπορεί οι εορταζόμενοι Νεομάρτυρες να είναι άγνωστοι σε πολλούς από εμάς σήμερα, είναι όμως γνωστοί στην εν Χριστώ Κοινωνία και στο περιβόλι του Ουρανού. Και αυτό διότι μεταξύ τόσο πολλών άλλων Αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων στο στερέωμα της Αγίας Εκκλησίας μας, έδωσαν μαρτυρία Χριστού και ομολογία πίστεως,  την οποία επισφράγισαν με το τίμιο αίμα τους, βρίσκοντας τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό από τους αγαρηνούς δημίους τους, ύστερα από εντολή του Μουρτάτ – Αγά, ο μεν Πανάγος ο οποίος κατάγοταν από την Γαστούνη, συγκεκριμένα δε από την μεγάλη οικογένεια των Σισίνηδων και ήταν Σύντιχος (πολιτικό αξίωμα της εποχής εκείνης),  την 1η Μαρτίου του 1716, ο δε Χρίστος ο οποίος ήταν  Ιερέας καταγόμενοςαπό την Ανδραβίδα, την  9η Μαρτίου του ιδίου έτους.  Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις στηνΠόλη της Γαστούνης, ξεκίνησαν ουσιαστικά το απόγευμα του  παρελθόντος Σαββάτου με την έναρξη τουδιημέρου Θεολογικού Συνεδρίου Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαρτίου, το οποίο είχε ως θέμα τους παραπάνω Νεομάρτυρες και οι εργασίες αυτού πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, στο Κουρβισάνειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης,  γνώριζοντας για μία ακόμη φορά εξαιρετική επιτυχία.

Κορυφώθηκαν δε το διήμερο Τρίτη 8και Τετάρτη 9 τρέχοντος μηνός, με τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ευρίσκονται τεθησαυρισμένα Ιερά λείψανα των εν λόγω Νεομαρτύρων, καθώς επίσης και η Ιερά εικόνα αυτών. Κατά τονεσπερινό απουσιάζοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού στηνΑθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τηςΕλλάδος, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως και της περιοχής. Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και απο τμήματος Ιερού Λειψάνου των εορταζομένων Αγίων, στους δρόμους της πόλης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πηνειού, καθώς επίσης και των τοπικών αρχών.

Την κυρία δε ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτουπ. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μετάαρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος. Τις ως άνω Θρησκευτικές εκδηλώσειςπαρακολούθησε πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών εκ της πόλης της Γαστούνης και τηςευρύτερης περιοχής, έμπλεοι χαράς και ευφροσύνης δοξάζοντας τον Θεόν, διότι ηπεριοχή αυτή αλλά και η Ηλεία γενικότερα, έχει πλέον τους δικούς της Αγίους όπως είχε πει και άλλοτε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό λίγα χρόνια πριν.

Ι. Μ. Ηλείας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment